Борисов и Нинова далеч един от друг

0
153

Коалиция между ГЕРБ и БСП нас е невъзможна, стана ясно след срещата между Борисов и Нинова, проведена по покана на лидера на ГЕРБ.

Предложих на г-жа Нинова да поеме председателското място в парламента, тя отказа. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Разговаряхме по темите за европредседателството, сигурността. И да се опитаме в рамките, в които се провежда европейското председателство да успеем да синхронизираме работата в парламента, тъй като парламентът е и основен център за правене на политика. Благодаря за това, че се отзоваха на поканата“, посочи той пред медиите.

„Държа да кажа, че нито ние, нито те по някакъв начин никога не сме говорели за коалиции. Предложих на г-жа Нинова, тъй като отчетохме добрия им резултат на изборите, да поеме председателското място в парламента. Тя отказа. Считам, че тя ще бъде твърдо в опозиция“, подчерта лидерът на ГЕРБ в присъствието на Цветан Цветанов, Делян Добрев и Владислав Горанов.

Мисля, че по темата за сигурността в България, по темата за провеждането на европейското председателство бихме могли да намерим синхрон в парламента, както и за храните, за родното производство, за да работи нормално държавата в следващите месеци и години, коментира още Бойко Борисов и добави, че преговорите продължават.

Коалиция между нас е невъзможна, заяви от своя страна Корнелия Нинова. Моля да се спрат всички внушения по този въпрос. Това е невъзможно по две причини – първо разминаване в програмите ни и второ – ние се заявихме като алтернатива на ГЕРБ и няма как да предадем нашите избиратели като се коалираме с ГЕРБ, допълни Нинова.

„Запознахме ГЕРБ с политиките, които ще отстояваме в Народното събрание. Готови сме с внасянето на 10 закона в деловодството.

Първо – дебат за преизчисляване на пенсиите, компенсация на доходите и т.н. Второ – проект за изменение в закона за образованието. Трето – икономика, всички обещания под формата на закони за подпомагане на малкия и средния бизнес.

По отношение на престъпност и корупция – внасяме промените в НПК. Цялата ни програма се превръща в законотворчество, заяви Корнелия Нинова.

Четвърто – председателство на ЕС и националната сигурност. Условието ни за подкрепа е цялото това съгласие да се случва в българския парламент, тоест председателството да е в помощ за страната ни. Пето – Ще настояваме за продължаване на кохезионната политика, преразглеждане на идеята за Европа на две скорости, защита на българските работници и производители.

Това са все теми, които трябва да поставим на масата по време на председателството и да защитим нашите интереси.

От ГЕРБ се съгласиха.

Поставихме и едно условие. България е парламентарна република и ние настояваме в парламента да се взимат всички решения. Не трябва да става както досега – правителството да си взима решения и да избягва дебатите в парламента. От ГЕРБ приеха това наше условие, разкри соцлидерът.

„Ще търсим подкрепа от другите партии и вероятно ще се получават плаващи мнозинства“, заяви в отговор на журналистически въпрос Нинова. Да, получих лично предложение от Бойко Борисов да стана председател на НС. Отказах. Ние се противопоставяме на ГЕРБ и не гоним постове. Ние няма да предадем нашите избиратели заради няколко поста. Ние ще бъдем алтернатива, заяви Нинова.

За мажоритарния вот ние имаме изразена позиция и тя е за въвеждане на смесена система 50:50 мажоритарен и пропорционален избор и оттогава не сме обсъждали друг вариант, заяви Нинова относно промяната в Изборния кодекс.

Не сме коментирали кандидатурата на Деница Златева за еврокомисар, допълни още лидерът на БСП.

В началото на 44-ия парламент БСП внася ударно десет законопроекта.

„Цялата ни предизборна програма се превръща в законотворчество!“, каза още Нинова. И обясни, че по сектори това са проекти, свързани с доходите, с образованието, с икономиката, с борбата с престъпността, с европредседателството.

След разговорите се разбра, че по някои въпроси е постигнато съгласие между ГЕРБ и БСП. Борисов се е съгласил с предложението на БСП важните въпроси за европредседателството и националната сигурност да се вземат в парламента, а не в Министерския съвет, както е било преди.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here