Двеста милиона лева са стрували на болниците у нас медицинските стандарти, които екипът на Петър Москов направи, а съдът – отхвърли до един. Такава е стойността на инвестициите, които лечебните заведения в страната трябваше да направят, за да отговорят на изискванията. Данните оповести заместник здравният министър д-р Атанас Кундурджиев.

Така например някои стандарти изискваха брой персонал, непосилен за издръжка от болницата. Като друг пример д-р Кундурджиев посочи стандарта за хирургия, който залагаше също изключително завишени изисквания. Това са неща, които трябва да следват здравия разум, а не разнопосочност в сис-темата, коментира той. По думите му замисълът на тези стандарти, които трябва да подобрят качеството на медицинските услуги, в крайна сметка е довел до това, че някои национални консултанти са си „парцелирали“ определени области. „Наложиха стандарти, които не могат да се изпълняват от някои лечебни заведения, или пък трябваше да вложат допълнително пари“, допълни зам. здравният министър.

Д-р Кундурджиев коментира и промените по отношение на клиничните пътеки, като заяви, че те са се „изродили“ и в момента представляват кодове, а не ръководство за качество на услугата.

През 2017 г. Върховният административен съд отмени окончателно и медицинския стандарт по гастроентерология. Това беше поредният отменен от ВАС стандарт, като преди него беше отменен този по акушерство и гинекология.

Източник : в. Труд

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

1 × 5 =