Стратегията на България за националната сигурност датира преди Арабската пролет от 2011 г. и е абсолютно неадекватна. Страната ни се нуждае от нова отбранителна доктрина и нова доктрина за външната политика. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” бившият вътрешен министър и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

„В такива периоди, в които има много тежки трансформации, държави като България, трябва да са изключително внимателни. Трябва да имаме изключително силна дипломация, изключително внимателни изказвания”, посочи той.

Йовчев подчерта, че това не означава преосмисляне на геополитическата ориентация на България: „Безалтернативно е членството в НАТО, единственият начин да гарантираме националната сигурност е членството в НАТО. Бъдещето на България е свързано с ЕС”.

Според него към момента основната заплаха идва от салафитския джихад, един от чиито идеолози е Осама бин Ладен. „При „Ал-Кайда” има промяна на представата за тероризъм – тя води предимно информационна война, терористичните атаки са инструмент в тази информационна война. Целта е да се радикализират мюсюлманските групи в отделните държави”, обясни бившият вътрешен министър.

Според него в момента „Ислямска държава” също има централизирано формулиране на целите, указания как да бъдат ударени, но не и централизирано планиране на конкретни атентати. Какви хора ги извършват? Според Йовчев терористи стават хора, преживели лична криза и започнали да търсят идентичност и съмишленици през салафитския ислям.

„Виждаме хора, които се радикализират на основата на материали, които виждат в интернет, на това, което чуват в джамиите. Те нямат пряка връзка с ръководството на ИДИЛ. Има хиляди такива хора”, подчерта Йовчев. Те могат да бъдат и от някоя от големите мюсюлмански общности в Европа: „Проблемът не е в това, че изповядват дадена религия, а че не са интегрирани достатъчно добре в обществата”.

Освен това миграционният натиск от Африка и Близкия Изток ще продължава и без конфликти заради високия прираст на населението и лошите условия на живот в повечето държави от тези региони, отбеляза Йовчев.

По думите му съседна Турция е „непредвидим политически играч”, който върви към едноличен режим на Реджеп Ердоган, който е „готов да изнесе част от вътрешните проблеми навън”. Ако погледнем по-далеч, докато военните разходи на Турция не растат на фона на агресивната реторика, Саудитска Арабия харчи все повече за своята армия и то въпреки забавянето в растежа на нейния БВП.

Той изрази мнение, че в Сирия не може да се очаква краткосрочно решение на конфликта, а разпокъсаният етнически състав на страната (сунити, кюрди, алеуити, християни) би бил пречка за стабилност и в по-дългосрочен план.

„Асад в момента е фактор, но дългосрочните решения при всички положения трябва да се търсят без Асад”, подчерта Йовчев и отбеляза, че е възможно да се търси вариант тип плана „Маршал” за подобряване на благосъстоянието на жителите на Сирия.

Според него химическата атака в Идлиб е „брутален, нечовешки акт”, но освен това е и провокация, защото никой от участниците в конфликта не може да извлече ползи от нея.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

6 + 10 =