Сирия е геополитически Чернобил! Там се водят две войни едновременно. Очевидно е нужна някаква трета сила, която може да въздейства за спиране на кръвопролитията там. Този коментар направи бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Тя се завърна в ефира като геополитически коментатор след скандала, който се разрази около нея преди два месеца. Тогава тя остана без дипломатическия си паспорт след като бе обвинена в клажба на летището във Варшава, а малко по-късно шефът на Атлантическия клубв в България Соломон Паси обяви, че ще й предложи работа.

Според Поптодорова Доналд Тръмп е влязъл в Белия дом и е станал президент едва миналата седмица – когато нареди ударите срещу Сирия.

„Доналд Тръмп действа импулсивно. Той нарича това гъвкавост и даже се гордее с това, че е гъвкав“, каза бившият дипломат пред Нова тв. Според нея при загуба на човешки живот по този начин, че приоритетите се сменят.

„В момента приоритетът е да бъде запазен човешкият живот и в Сирия да бъде спряно това кръвопролитие“, каза Елена Поптодорова. Поптодорова припомни, че само четири държави критикуват Тръмп за удара – Русия, Северна Корея, Китай и Иран. „70 страни осъждат употребата на химическо оръжие от правителствените сили и ИДИЛ“, каза още бившият посланик.

„Малко известен остана фактът, че имаше доклад, представен 2016 г., който установи през 2014 и 2015-а три употреби на химическо оръжие – две от правителствените сили и една от ИДИЛ. Това се случва, след като 2013 г. бе подписано споразумението, че няма да бъде използвано такова и Русия става гарант за това“, поясни тя.

Поптодорова припомни, че в свое интервю преди време Соломон Паси е казал, че Башар Асад трябва да бъде отстранен със сила.

„След това той бе привикан в МВР, за да бъде разпитван за това свое заявление. Поводът е намеса във вътрешните работи на Сирия“, разказа тя. Бившият посланик не се ангажира да прогнозира дали в САЩ ще има още удари и обясни, че това ще зависи от поведението на всички участници. Според нея САЩ „не са ентусиазирани“ да продължат с такива атаки.

„Смятам, че САЩ и Русия не са в състояние да водят реална война. САЩ са уморени от 10 години в Ирак. Русия не може да си го позволи, има предстоящи избори. Там също има умора от Сирия. И едните, и другите нямат интерес от война. Не изключвам парцелиране на териториите там“, смята бившият посланик.

 

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

18 + one =