39-годишният узбекистанец Рахмат Акилов, който прегази четирима души с откраднат камион на търговска улица в Стокхолм, е направил самопризнания пред полицията, става ясно от публикации в шведския печат. Мъжът е заявил, че е „доволен от това, което е направил, постигнал е това, което е искал”, посочва специалният пратеник на bTV Новините Полина Ботева.

Акилов е изразил съпричастност към ИДИЛ, а действията му били отговор на това, което западните държави правят в Сирия. На този фон Швеция, Косово и Белгия са страните в Европа с най-много джихадисти на глава от населението, смята се, че в скандинавската страна има места за вербовка на бойци, но подобна дейност се доказва изключително трудно.

Междувременно, още от ранните часове на днешния ден отново се събират хора пред магазина, в който тирът с терорист зад волана се вряза. На мястото на витрината има талашит, който е буквално покрит с послания от гражданите. Хиляди излязоха вчера на мирно шествие в града. Двама от пострадалите при атаката бяха изведени от интензивното отделение, в по-тежко състояние остават други двама.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one × 3 =