Според пророчеството на календара на маите, Апокалипсис щеше да настъпи през 2012 година. Това така и не се случи, но темата въобще не е заметена под килима. И умуването по нея продължава.
За това какво очаква човечеството в бъдеще, има множество версии: от фантастични до съвсем реални. Нека започнем с най-популярните.

Версия първа. Религиозна
Почти всяка религия има своя собствена версия за края на света, а някои хора искрено вярват, че всичко се случва точно така, както е посочено в Светите писания.
В библейското Откровение на Йоан е описан апокалипсис, при който на Земята идва Месията и побеждава Антихриста.
Но това събитие ще бъде предшествано от сериозни катаклизми: ще изгорят една трета от дърветата и тревите, ще измрат една трета от рибите и животните, а хората ще бъдат застигнати от епидемии, небесен огън и нашествия от скакалци.
Будистите очакват края на Маха-Калпа – цикълът на разширяване и свиване на вселената. В този момент постепенно ще бъде унищожаван света, в който живеят хората.
След това ще последва период на „празнота“ и вселената ще започне да се разширява отново.
В скандинавската митология се разказва за Рагнарок – последната битка между боговете и чудовищата. В деня на битката огромният вълк Фенрир ще погълне слънцето, от дълбините на морето ще изплува змеят Ермунганд и водата ще залее брега, а огненият великан Сурт ще изгори земята.
Преживелите след победата на боговете хора ще създадат един нов свят.
Разбира се, много хора виждат в тези пророчества кодирано отразяване на сегашни събития. И все пак си струва да се отбележи, че в древните текстове не се разказва за края на света, а само за събитията, след които задължително започва възраждането на света. Освен това никъде не се посочва датата, на която Апокалипсисът ще се случи.

Версия две. Извънземните
Контактът с извънземни цивилизации е предпоставка за пълно унищожаване на човечеството!
Тази идея е намерила място не само в киното и литературата, но и в умовете на хората, които вярват в извънземни.
От време на време, тези хора са шокирани от публични сензационни твърдения като: „Земята е атакувана от огромен НЛО.“
И веднага се напомня за трикраките същества от романа на Хърбърт Уелс „Война на световете“ или стрелящите по хората в градовете гигантски летящи чинии от филма „Денят на независимостта“.
Основанията за тази теория са много.
Многократно е писано за различни древни находки, които показват, че нашите предци са се срещали с извънземни, които са били наричани богове.
Така че, защо тези богове не дойдат отново на земята? Например през 2018 г. … Само не е ясно защо те ще искат да ни унищожат. Тоест, защо точно те ще се причината за Апокалипсиса?

Версия три. Климат
Една по-реалистична прогноза за гибелта на нашата цивилизация.
В крайна сметка, ако прегледате световните новини през последните няколко години, ще се види доста тъжна картина. В различни части на света градове се тресат от земетресения, цунами помитат всичко по пътя си, страните се засипват от аномални количества сняг или буквално са подпалени от феноменална топлина. Какво е това, ако не е предвестник на апокалипсиса?
За това откъде се появяват екологичните катастрофи, има множество хипотези.
Ето една от тях: глобалното затопляне постепенно разтопява ледниците на Гренландия, които оказват силен натиск върху повърхността на планетата.
Поради топенето на ледниците налягането върху Земята в тази част намалява и по този начин увеличава ширината на земните разломи на дъното на Атлантическия океан.
Следствията са – много цунами и земетресения. Когато разломът достигне мантията, влязлата в контакт с нея вода излита към атмосферата под формата на гореща пара.
През плътните облаци Слънцето не може да затопли повърхността на Земята и в света ще започне нов ледников период.
Според друга версия, краят на света буквално ще настъпи от изригването на много вулкани: атмосферата ще се запълни от облаци пепел, през които няма да могат да минават слънчевите лъчи и планетата ще бъде скована от ледове.
Има и опасения, че скоро ще спре течението Гълфстрийм, което затопля Европа.
Ако това се случи, климатът в света ще се промени драстично: в Западна Европа ще настъпят сурови зими, а в много други части на Земята обратното – сериозни суши.
Учените смятат, че топлото течение Гълфстрийм веднъж е спирало (преди около 13 хиляди години и това е довело до силно захлаждане в северното полукълбо, което е продължило 1 300 години.
Това далече не са всички версии за „неизбежния” ни край. При друг случай ще ви запознаем с още от тях. Но засега – толкова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви