Днес е Цветница! Това е един от големите църковни празници, който се почита се и от православни, и католици. Цветница е и един от най-красивите пролетни народни празници, имен ден на всички, които носят имена на цветя. Днес традицията повелява всеки да отиде на църква, да освети върбова клонка и да я отнесе в къщи за здраве. Народът нарича Цветница още Връбница и Цветна неделя.

Църквата отбелязва Цветница седмица преди Великден и ден след Лазаровден. Това е денят, на който Иисус Христос влиза в Йерусалим, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.

Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве.

С върбови клонки се окичват портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица – идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Лозан, Лозенка, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Неви, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(ка), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и много други имена.

Честит празник!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twelve + fifteen =