Бургаската общинска администрация изготви предложенията за цените на билетите за интерактивния авиомузей, който ще бъде открит това лято. Така очакваната цена за входен билет за индивидуално посещение е 6 лева за периода 1.06-30.09. През останалото време от годината цената ще бъде 4 лева. За деца до 6 години и хора с увреждания влизането ще е безплатно, а за деца над 6, учащи до 26 и пенсионери – 4 лева през лятото и 2 лева от 1.10-31.5.

Служителите на българската авиация също ще имат право да използват отстъпка от 2 лева. Предвидено е да има и семеен входен билет –  12 лева през лятото, а в останалото време на годината 8 лева. Предложенията за цените първо трябва да преминат през одобрението на Общински съвет – Бургас, на заседанието си в края на месеца.

Още от 1998 година съществува идеята Бургас да има авиомузей на открито. Общината вечер придоби собствеността върху старите самолети до летището в квартал „Сарафово“, които юридически се водеха към Летище Пловдив. Вече се работи по възстановяване на добрия външен и вътрешен вид на летателните апарати, изгражда се нова алейна мрежа за подобряване на достъпността.

Авиомузеят включва големи и малки граждански и военни самолети. Той е замислен с възможност за обогатяване и усъвършенстване във времето. На посетителя ще се осигурява непосредствен контакт с външността и вътрешността на самолета – пилотската кабина, пултове за управление, салона в пътническите модели. За всички експонати се предвижда поставянето на информационни табели, описващи тяхната характеристика и история. На тях ще има QR код, който препраща потребителя към интернет страница, предоставяща му пълна информация за съответния самолет.

Идеята на Община Бургас за интериора е той да включва артикули, свързани с авиацията (костюми, значки, снимки, картички, макети на самолети и др.), UV стая и пилотска кабина с виртуални очила. Така посетителите ще могат да влязат в ролята на авиатор и да „летят“ със самолета. За всички помещения е предвидено интерактивно светлинно и звуково оформление. Ще бъдат поставени говорители, издаващи звуци, близки до тези на самолета в полет, също така дикторски глас за историята на апарата. Ще се постави и проектор, прожектиращ видео от полети на подобен самолет. Ще се обособи зона, където посетителите на музея могат да си закупят сувенири.

Като цяло експозицията ще бъде зонирана в три основни направления – Гражданска, Селскостопанска и Военновъздушна авиация. Около самолетите ще има кътове за почивка със свободен достъп до интернет и възможност за зареждане на мобилни устройства.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви