Ако тезата на Турция е стремежът да бъде стабилна и просперираща по формула президентска република – няма нищо по-добро за България. Това коментира в ефира на Нова ТВ журналистът Георги Коритаров.

Коритаров участва в предаването „Събуди се“ заедно с директора на Националния исторически музей Божидар Димитров по темата за референдума в Турция. По повод вчерашния многохиляден митинг в Истанбул, Коритаров припомни, че призивът е бил: „гласувайте, за да бъдем стабилни и силни“.

„Ако Турция е стабилна и силна, няма нищо по-добро за България. България трябва да има силен, стабилен и предсказуем съсед“, коментира Коритаров. От своя страна Божидар Димитров застъпи тезата, че няма как Ердоган да не успее в референдума и намекна, че той има и план Б, с който пак ще стане президент на Република Турция. Според Димитров нямало нищо лошо в това.

„Аз не знам защо ние истеризираме този въпрос, тъй като много държави са президентски републики – САЩ, Франция, Русия“, изтъкна историкът. Той дори се пошегува, че и ние в момента сме като президентска република. На въпрос, че това у нас е временно, Димитров констатира: „Временно, временно ама изволни почти всичко“. Коритаров от своя страна обясни, че логиката на тази промяна е заложена в една от тезите на Давутоглу в книгата му „Стратегическата дълбочина“.

Там по думите му е развита тезата за контрастно обяснение за състоянието на Турция от времето, когато десни партии са сменяли често коалиционни управления и това правело Турция доста нестабилна и периодът, в който Партията на справедливостта и развитието е спечелила мнозинство и е довела до една политическа стабилност.

„Логиката в търсене на стабилност в тяхното разбиране е развиване по модела на президентска република, по модела, по който предлага Ердоган“, коментира още Коритаров. От своя страна Божидар Димитров посочи, че Ердоган има стотици договори с Европа за ниски мита и акцизи. „Турция ще умре икономически, ако прекъсне връзките си с Европа.

България е член на ЕС и НАТО и естествено те ще застанат зад нас при всякакви действия на Ердоган, които са налудничави“, заяви историкът. Той припомни, че в момента 3,8 млрд. лева е стокообменът ни с Турция.

Божидар Димитров дори се похвали, че след 16-ти април е поканен да направи етнографска стая на българите в Лозенград от тамошния исторически музей. Димитров продължи с хвалбите, че е направил вече две църкви в Турция, което пък предизвика реплика от страна на Коритаров, че говори като г-н Бойко Борисов, визирайки хвалбите му „направих магистрала“.

Това видимо ядоса Божидар Димитров, който отправи реторичния въпрос: „Че лошо ли е да правиш магистрала? Направи ти и ела се фукай после“.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви