Шведската полиция съобщи, че е задържала мъж в Северен Стокхолм във връзка с нападението с камион в столицата този следобед. Той е идентифициран. Мъжът е имал леки наранявания.

По-рано властите разпространиха снимка на лице, което издирват във връзка с атаката /снимката долу/.

Задържаният отговаря на описанието на издирвания, „което означава, че имаме конкретен интерес към него във връзка с провежданото разследване“, съобщи на пресконференция Ян Евенсон от регионалната полиция.

Същевременно властите ограничиха движението по моста, свързващ Швеция и Дания, а мерките за сигурност по границите са завишени.

По-късно шведската полиция задържа още един човек в разследването на атентата в Стокхолм, съобщи местният вестник „Експресен“, цитиран от световните медии. Арестът е извършен в северното столично предградие Юлста. На мястото на операцията са се събрали 10 полицейски коли. Арестантът е бил окован в белезници и отведен в полицейска кола.

Първият задържан от полицията в разследването на атентата в Стокхолм е обявил, че симпатизира на радикалната групировка „Ислямска държава“, съобщи местният вестник „Афтонбладет”. 39-годишният мъж беше задържан от полицейски патрул в предградието на Стокхолм Мешта. Той е гражданин на Узбекистан. Не е известно откога живее в Швеция.

На страницата му във „Фейсбук” са качени пропагандни филми на ИДИЛ. Той също така е харесал снимки на окървавени хора, направени след атентата в Бостън от 15 април 2013 г.

Вчера камион връхлетя върху хора на улица в центъра на Стокхолм, изминавайки 50 метра. Убити са четирима души, а 15 са ранени, 9 от тях тежко.

Разследването работи по версия за терористичен атентат. Властите определиха нападението като терористичен акт.