Първото заседание на новия български парламент ще бъде на 19 април. Това гласи указ на президента Румен Радев. Той свиква „новоизбраното Четиредесет и четвърто Народно събрание“ да започне работата си в „10.00 часа на 19 април 2017“, гласи съобщение на Президентството до медиите.

Народните преставители бяха избрани на предварителни парламентарни избори на 26 март. В новото Народно събрание ще влязат представители на 5 партии – ГЕРБ ще има 95 депутати, БСП – 80, Обединени патриоти (НФСБ, ВМРО, Атака) – 27, ДПС – 26, „Воля“ на бизнесмена Веселин Марешки – 12.

След началото на работата на новия парламент президентът Радев трябва да предостави мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила ГЕРБ. Нейно предложение за правителство в последствие ще се гласува от депутатите.

Очаква се до 19 април да има и яснота по съставянето на новото правителство. Разговорите между ГЕРБ и Патриотичният фронт вече текат, но засега се знае само, че коалицията ще бъде от двете партии, а премиер ще е Бойко Борисов. Предстои да се изчисти въпросът и с подписването на коалиционно споразумение и разпределението на министерските места.

Междувременно предстои да се избере и председател на Народното събрание. След като Цецка Цачева заседа остава извън парламента, има предположения, че нейната роля ще бъде заета от Явор Нотев от „Атака“ или Димитър Главчев от ГЕРБ. И двамата в предишния парламент бяха зам.-председатели.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви