Окръжният съд на Бургас потвърди определение на Районния съд, за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Иван Ш. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че в периода от месец февруари до 28.03.2017 г., Бургас, чрез „Фейсбук“ и програма „Мениджър“, е установил контакт с лице, ненавършило 14 години – Д. Я., с цел за извършване на блудствени действия с нея.

Повдигнатото срещу Иван Ш. обвинение е за тежко умишлено престъпление по смисъла НК, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от една до шест години и глоба от 5 хиляди до 10 хиляди лева.

Въззивната инстанция счете, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за участие на обвиняемия в извършване на деянието, в което е обвинен. Това се установява от показанията на двама разпитани свидетели, протоколите за обиск и изземване, също и разпознаване на лица.

Към настоящия момент опасността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление е налице. Въззивната инстанция счете, че ако спрямо Иван Ш. бъде взета по-лека мярка за неотклонение, той би могъл да осуети разкриването на обективната истина и да попречи за своевременното приключване на разследването.

За потвърждаването на мярката за неотклонение „Задържане под стража“, съдът взе предвид факта, че предстои разследване в насока установяване извършването на същото по вид престъпление от обвиняемия срещу други две деца, едното от които – малолетно, а другото – непълнолетно.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви