Община Бургас получава награда НПО за подпомагане на хора с репродуктивни проблеми, съобщиха от пресцентъра. Тя ще бъде връчена в понеделник. Кметът Димитър Николов ще я приеме от „Движение за национална кауза“ (ДНК) – неправителствена организация. НПО е създадена в началото на 2016 година по идея на телевизионния водещ и продуцент Андрей Арнаудов, заедно с негови съмишленици и други популярни лица от различни сфери на обществения живот.

ДНК работи активно за реализиране на идеи, кампании и политики за справяне с демографската криза. Един от основните проблеми, върху които се фокусира организацията, е постепенното намаляване на нацията. Затова първата й кампания се нарича „Направи го за България“. Тя е подкрепена от Българската православна църква и Патриарх Неофит. Това е позитивна, неполитическа инициатива, насърчаваща раждаемостта, насочена към младите родители, многодетните семейства и двойките, които се нуждаят от асистирана репродукция. В нея може да участва всяка двойка, чието дете е заченато през 2016 година. Бъдещите или настоящи родители се записват, като публикуват във фейсбук страницата на ДНК селфи с положителен тест за бременност, снимка от видеозон или на вече роденото бебе, с хаштаг  #pravimgozabg. Така не само дават добър пример, но и помагат на други двойки да станат родители. За всяка споделена бременност ДНК ще дари средства на Фондация „Искам бебе“ за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми в България. Записването за участие в кампанията продължава до 1 май 2017 г.

Община Бургас ще бъде отличена за участието си в създаването на Звеното по асистирана репродукция към УМБАЛ-Бургас. То отвори врати на 7 октомври 2011 г. За неговото изграждане и оборудване основна подкрепа оказа Община Бургас. До този момент тя е инвестирала в проекта общо 720 000 собствени лева. От създаването му до този момент, в Звеното са прегледани над 1000 двойки. Извършени са почти 500 процедури по асистирана репродукция. Засега има информация за 88 родени деца след извършени успешни инвитро процедури.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви