Чужди дипломати подслушвани незаконно у нас

0
409

Чужди дипломати са били подслушвани и следени незаконно в нарушение на две международни конвенции, по които България е страна. Прилаганите срещу тях специални разузнавателни средства (СРС) са били разрешени от Софийския градски съд (СГС). През 2015 г. са дадени над 50 такива разрешения, става ясно от доклад на най-големия окръжен съд у нас, пише в.Сега.

Документът бе качен на сайта на съда, а председателят му Калоян Топалов заяви, че е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров. „Тези нарушения са многобройни и достатъчно сериозни“, обясни Топалов и допълни, че съдийски контрол върху подслушването не е имало. Освен следенето на дипломати е установено, че масово са се давали разрешения без мотиви при неспазване на срокове и за престъпления, за които тези методи не са позволени.

Разрешенията за подслушване на дипломати са дадени през 2015 г., месеците не бяха посочени. Владимира Янева подаде оставка в края на февруари, а заместниците й са имали право да подписват до 21 март. След това е поставено служебно ръководство, като до края на годината хората, на които са дадени правомощия да разрешават СРС-та, често се сменят.

Топалов не съобщи нито колко души са били следени, нито какви мотиви са дали службите, за да оправдаят подслушването. Каза обаче, че често се срещали искания без мотиви.

Сред другите нарушения, които е установила проверката в СГС, е неспазването на срокове. Това е правено чрез промяна на престъплението, което се разследва – след изтичане на първото разрешение службите са подавали второ за същия човек, но вече за различно престъпление. Доста скандален е и случаят, в който е поискано СРС, само за да се открие човек, на когото прокуратурата иска да повдигне обвинение, но не може да го открие.

Янева се раздели с поста си именно заради нарушения при разрешаване на СРС-та. Тя бе дала разрешение ДАНС да следи информационната система на МВР в рамките на разработката „Червей“ за почти година. Впоследствие бившата съдийка бе осъдена на година условно. Това решение не е окончателно се чака произнасянето на Върховния касационен съд.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here