С голямо мнозинство Европейският парламент прие резолюция за Брекзит, съобщава Франс прес. В резолюцията евродепутатите посочват „червените линии“, които не могат да бъдат прекрачвани по време на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС.

Резолюцията е приета от 516 депутати от общо 699 в пленарна зала. 133 гласуваха „против“, а 50 се въздържаха. В документа са заложени ключовите принципи и условия за сключване на сделка с Обединеното кралство. Европейският парламент ще трябва да одобри всяко постигнато споразумение относно напускането на ЕС от страна на Великобритания.

Европейският съюз няма да сключи с Великобритания споразумение за свободна търговия през следващите две години, се пояснява в резолюцията. В нея се подчертава също, че ЕС и Островът могат да сключат за не повече от три години временна сделка за омекотяване на последствията след 2019 г., когато се очаква Великобритания да напусне общността.

„Вотът на парламента ще бъде решаващ за крайния изход от преговорите за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС и бъдещите отношения между тях. Последните терористични атентати показват ясно, че европейските страни трябва да продължат да си сътрудничат една с друга“, каза при откриването на дебата председателят на ЕП Антонио Таяни.

Дебатът показа широката междупартийна подкрепа за приоритизирането на защитата на интересите на гражданите, които ще бъдат най-силно засегнати от Брекзит. Повечето от лидерите на политически групи подчертаха, че при все важността на това преговорите да се провеждат в спокойна обстановка, ЕС-27 трябва да остане единен и решително да защитава своите собствени интереси. Всички групи от левицата казаха също така, че поддържането на височки нива на социална защита ще бъде първи приоритет за тях.

Някои от лидерите подчертаха, че Брекзит трябва да послужи за катализатор за обновление на ЕС, като покаже колко неразривно взаимно обвързани са държавите членки помежду си. Лидерите на ЕСПД и ЕНС изразиха своята радост от началото на процеса на оттегляне и обвиниха ЕС, че се стреми да „накаже“ Великобритания.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 × 3 =