Стена от противокуршумно бронирано стъкло с височина 2,50 метра може да бъде издигната следващата пролет около сградата на Народното събрание в София с цел засилване на мерките за сигурност около българския парламент.

Стената би заменила грозните метални бариери, които вече по традиция се поставят по време на агресивен израз на народно недоволство. Строежът на защитното съоръжение е предвидено да стартира на 1 април* 2018 г. и ще продължи не по-дълго от 48 по план (реалността може да се окаже съвсем друга).

Стойността на проекта засега не се съобщава, за да не се налага поставянето на металните заграждения около Народното събрание.

Идеята, както често се случва у нас не се е родила на родна почва, а е копирана от Париж. Във френската столица стена от бронирано стъкло ще заобикаля по-съществената част от градините на Айфеловата кула, обясни наскоро Бернар Годийер, президент на фирмата, която експлоатира обекта.

Проектът за стената се вписва в голям план на стойност 300 милиона евро, обявен от кметството на Париж преди няколко месеца с цел засилване на мерките за сигурност, модернизиране на начина на посрещане на посетители и подобряване на условията на визитата на прочутата кула. Самата стена ще струва 20 милиона евро, допълва в. „Паризиен“.

Общински съветници са притеснени, че чрез новият план Айфеловата кула би се превърнала в крепост, въпреки че според него всеки ще има безплатно достъп до подножието на монумента.

Монитор

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви