bania 4

Цоня Дражева - директор на регионалния музей в Бургас е един от тримата в бранша, които бяха обявени за "Археолог на годината" за 2012г. Това стана на 52-та национална конференция на археологическата общност в Хисаря. Останалите двама са праисторикът проф. Васил Николов от Националният археологически институт към БАН и доц. Стойчо Бонев от Шуменският клон на БАН. Сред номинираните бяха и Мая Мартинова и Елена Кесякова от Пловдив. Мартинова е отличена в раздел "Античност" за разкопките на античния форум на Филипополис, а Кесякова - за цялостната й дейност. Цоня Дражева получи почетното звание за разкопките в комплекса „Аква Калиде” в Бургаски минерални бани. Наградите са на Министерството на културата.

През 2012 година са извършени повече от 300 теренни археологически проучвания в страната, нараства броят и на теренните издирвания, стана ясно по време на форума. Над 100 специалисти представиха откритията и проучванията си от изминалата година.

 

Коментар

  • Феновете на бирата на тазгодишния Октоберфест ще могат да се застраховат срещу злополуки, дължащи се на твърде голяма консумация на напитката. Може да звучи странно, но немците си знаят защо…

Интервю