Избраха Достойните българи за 2013 г.

Избраха Достойните българи за 2013 г.

Четвъртък, 08 Май 2014 16:45
Добре Добрев - Дядо Добри, който дари всичките си имоти и спестени пари на църкви и храмове, и Иванка Петрова - майка на загиналия в Кербала Антон Петров от Русе, която всяка година дава стипендия на дете от неговото училище - Русенската гимназия по корабостроене, са сред отличените днес Достойни българи за 2013 г.

Тази година отличени бяха също доц. Георги Николов, който извади оперативно 13-сантиметрово острие на нож от главата на 13-годишно момиче, Софка Дойнова - майка на загиналата при пожара във влака София-Кардам Валерия Желева, която раздели обезщетението за смъртта й от 200 000 лв. на учебните заведения, където момичето е учило, дядо Замфир Манчев от Смолян, който строи чешми със собствени средства.

В групата на отличените са и Маргарита Пелтекова от Велико Търново, която дари органи на изпадналия в мозъчна смърт свой съпруг Илия Пелтеков и така даде шанс за нов живот на двама души, Генка Шикерова от Би Ти Ви за смелостта и професионализма, с които продължи да работи, въпреки двете опожарявания на колите й, продуцентът Красимир Иванов, който първи откри и засне липсата на грифоните от паметника на Левски и сигнализира за тях, както и бизнесменът Васил Василев, който откупи за голяма сума бронзовите грифони, откраднати от Паметника на Левски и ги дари на НИМ.

Отличен беше и Атанас Търпов от Казанлък, който е пенсионер, но продължава да работи като фелдшер на няколко села, като изминава по 20 километра с колелото си от Казанлък до Бузовград и обратно. Церемонията по награждаването се състоя днес в Националната художествена галерия.

В приветствието си към отличените премиерът Пламен Орешарски отбеляза, че в съвременния комерсиален и, в определена степен егоистичен свят, проявите на добрина и състрадателност са все по-дефицитни. По думите му, сякаш обичаме повече да говорим за лошите примери, а не за добрите. Министър-председателят цитира Мопасан: "Животът не е нито толкова добър, нито толкова лош, колкото понякога си мислим".

Номинираните хора показват обратните примери - как въпреки трудностите, всички можем да бъдем малко по-добри, а това е условие и обществото ни да бъде по-единно, към което толкова много се стремим и което все ни убягва, каза Пламен Орешарски. Примери като тези заслужават уважение и ме карат да се чувствам горд, че съм българин, добави той.

vesti.bg

Още новини от Бургас

Преглед на печата 09.01.2014г.

Снимките на двама души, които са на двата полюса на обществото, сана повечето първи страници на централните вестници днес.  Единият е Волен Сидеров.  Скандално и… Прочети още »
 • Рилският манастир става обект с национално значение Рилският манастир става обект с национално зн
 • Митрополит Николай срещу светската държава и училище Митрополит Николай срещу светската държава и
 • ДАНС затвори детските градини в Тетевен ДАНС затвори детските градини в Тетевен
 • Не се работи по магистралата до Гърция Не се работи по магистралата до Гърция
 • Мизия иска още месец бедствено положение Мизия иска още месец бедствено положение
 • 2.8 по Рихтер в Перник 2.8 по Рихтер в Перник
 • Животът на Лютви Местан е бил застрашен Животът на Лютви Местан е бил застрашен
 • 19-годишно момче почина наръгано с нож 19-годишно момче почина наръгано с нож
 • Визия 2020 одобрена от СС към МС Визия 2020 одобрена от СС към МС
 • Близнашки свика областните за изборите Близнашки свика областните за изборите
 • Миньорите искат гаранция за работа и заплати Миньорите искат гаранция за работа и заплати
 • Пресякоха международен канал за трафик на наркотици Пресякоха международен канал за трафик на нар

Не пропускайте