Избраха Достойните българи за 2013 г.

Избраха Достойните българи за 2013 г.

Четвъртък, 08 Май 2014 16:45
Добре Добрев - Дядо Добри, който дари всичките си имоти и спестени пари на църкви и храмове, и Иванка Петрова - майка на загиналия в Кербала Антон Петров от Русе, която всяка година дава стипендия на дете от неговото училище - Русенската гимназия по корабостроене, са сред отличените днес Достойни българи за 2013 г.

Тази година отличени бяха също доц. Георги Николов, който извади оперативно 13-сантиметрово острие на нож от главата на 13-годишно момиче, Софка Дойнова - майка на загиналата при пожара във влака София-Кардам Валерия Желева, която раздели обезщетението за смъртта й от 200 000 лв. на учебните заведения, където момичето е учило, дядо Замфир Манчев от Смолян, който строи чешми със собствени средства.

В групата на отличените са и Маргарита Пелтекова от Велико Търново, която дари органи на изпадналия в мозъчна смърт свой съпруг Илия Пелтеков и така даде шанс за нов живот на двама души, Генка Шикерова от Би Ти Ви за смелостта и професионализма, с които продължи да работи, въпреки двете опожарявания на колите й, продуцентът Красимир Иванов, който първи откри и засне липсата на грифоните от паметника на Левски и сигнализира за тях, както и бизнесменът Васил Василев, който откупи за голяма сума бронзовите грифони, откраднати от Паметника на Левски и ги дари на НИМ.

Отличен беше и Атанас Търпов от Казанлък, който е пенсионер, но продължава да работи като фелдшер на няколко села, като изминава по 20 километра с колелото си от Казанлък до Бузовград и обратно. Церемонията по награждаването се състоя днес в Националната художествена галерия.

В приветствието си към отличените премиерът Пламен Орешарски отбеляза, че в съвременния комерсиален и, в определена степен егоистичен свят, проявите на добрина и състрадателност са все по-дефицитни. По думите му, сякаш обичаме повече да говорим за лошите примери, а не за добрите. Министър-председателят цитира Мопасан: "Животът не е нито толкова добър, нито толкова лош, колкото понякога си мислим".

Номинираните хора показват обратните примери - как въпреки трудностите, всички можем да бъдем малко по-добри, а това е условие и обществото ни да бъде по-единно, към което толкова много се стремим и което все ни убягва, каза Пламен Орешарски. Примери като тези заслужават уважение и ме карат да се чувствам горд, че съм българин, добави той.

vesti.bg

Още новини от Релакс

Как с храна да спрем потенето

Изпотяването е нормален и необходим процес за регулиране на температурата на човешкото тяло. Чрез потните жлези се изхвърлят и ненужните вещества през кожата. В тялото… Прочети още »
 • Кабинетът "Орешарски" изпълнил повече от обещаните ангажименти Кабинетът "Орешарски" изпълнил повече от обещ
 • Екоминистърът без диплома: Не съм казвал, че имам научна степен Екоминистърът без диплома: Не съм казвал, че
 • Мерджанов: Една година непрекъснат саботаж Мерджанов: Една година непрекъснат саботаж
 • Цветлин Йовчев: Ще ни оцените по-късно Цветлин Йовчев: Ще ни оцените по-късно
 • Запорираха близо 90% от акциите на "Петрол" Запорираха близо 90% от акциите на "Петрол"
 • Облачно над по-голямата част от страната Облачно над по-голямата част от страната
 • 7 г. от освобождаването на българските медици в Либия 7 г. от освобождаването на българските медици
 • ВМРО "къса" с Бареков и стиска ръце с НФСБ ВМРО "къса" с Бареков и стиска ръце с НФСБ
 • Терзиева очаква средства по първа и трета оси на ОП„Регионално развитие“ Терзиева очаква средства по първа и трета оси
 • Борисов готов да е в опозиция, ако има 119 депутати Борисов готов да е в опозиция, ако има 119 де
 • ГЕРБ не влезе в НС за оставката на кабинета. Депутатите на изложба ГЕРБ не влезе в НС за оставката на кабинета.
 • Плевнелиев учуден от публикации за "Южен поток" Плевнелиев учуден от публикации за "Южен пото

Не пропускайте