Избраха Достойните българи за 2013 г.

Избраха Достойните българи за 2013 г.

Четвъртък, 08 Май 2014 16:45
Добре Добрев - Дядо Добри, който дари всичките си имоти и спестени пари на църкви и храмове, и Иванка Петрова - майка на загиналия в Кербала Антон Петров от Русе, която всяка година дава стипендия на дете от неговото училище - Русенската гимназия по корабостроене, са сред отличените днес Достойни българи за 2013 г.

Тази година отличени бяха също доц. Георги Николов, който извади оперативно 13-сантиметрово острие на нож от главата на 13-годишно момиче, Софка Дойнова - майка на загиналата при пожара във влака София-Кардам Валерия Желева, която раздели обезщетението за смъртта й от 200 000 лв. на учебните заведения, където момичето е учило, дядо Замфир Манчев от Смолян, който строи чешми със собствени средства.

В групата на отличените са и Маргарита Пелтекова от Велико Търново, която дари органи на изпадналия в мозъчна смърт свой съпруг Илия Пелтеков и така даде шанс за нов живот на двама души, Генка Шикерова от Би Ти Ви за смелостта и професионализма, с които продължи да работи, въпреки двете опожарявания на колите й, продуцентът Красимир Иванов, който първи откри и засне липсата на грифоните от паметника на Левски и сигнализира за тях, както и бизнесменът Васил Василев, който откупи за голяма сума бронзовите грифони, откраднати от Паметника на Левски и ги дари на НИМ.

Отличен беше и Атанас Търпов от Казанлък, който е пенсионер, но продължава да работи като фелдшер на няколко села, като изминава по 20 километра с колелото си от Казанлък до Бузовград и обратно. Церемонията по награждаването се състоя днес в Националната художествена галерия.

В приветствието си към отличените премиерът Пламен Орешарски отбеляза, че в съвременния комерсиален и, в определена степен егоистичен свят, проявите на добрина и състрадателност са все по-дефицитни. По думите му, сякаш обичаме повече да говорим за лошите примери, а не за добрите. Министър-председателят цитира Мопасан: "Животът не е нито толкова добър, нито толкова лош, колкото понякога си мислим".

Номинираните хора показват обратните примери - как въпреки трудностите, всички можем да бъдем малко по-добри, а това е условие и обществото ни да бъде по-единно, към което толкова много се стремим и което все ни убягва, каза Пламен Орешарски. Примери като тези заслужават уважение и ме карат да се чувствам горд, че съм българин, добави той.

vesti.bg

Още новини от Бургас

Запалиха колите на 33-годишен мъж

Колите на 33-годишен мъж са били запалени, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал в с. Черни връх, пред частен дом. Автомобилите, "Опел Кадет" и ""Опел… Прочети още »
 • 1300 души чакат за трансплантация у нас 1300 души чакат за трансплантация у нас
 • Шофьор на НСО размахва автомат пред младо семейство Шофьор на НСО размахва автомат пред младо сем
 • Борисов: Парите за пътищата идват от предотвратена контрабанда Борисов: Парите за пътищата идват от предотвр
 • Кунева: Да не веем партийни байраци за съдебната реформа Кунева: Да не веем партийни байраци за съдебн
 • Неуспешен опит за бягство от Централния софийски затвор Неуспешен опит за бягство от Централния софий
 • Москов не се замислял и за оставка Москов не се замислял и за оставка
 • Митов за Русия: Днес е Украйна, а утре? Митов за Русия: Днес е Украйна, а утре?
 • Взрив в пункт за вторични суровини в столицата Взрив в пункт за вторични суровини в столицат
 • Пожарът в Рила е локализиран Пожарът в Рила е локализиран
 • БСП издигна Михаил Мирчев за кандидат-кмет на София БСП издигна Михаил Мирчев за кандидат-кмет на
 • Симеон: Направих много за България Симеон: Направих много за България
 • Спряно е разпространението на пожара край Рилския манастир Спряно е разпространението на пожара край Рил

Не пропускайте