Избраха Достойните българи за 2013 г.

Избраха Достойните българи за 2013 г.

Четвъртък, 08 Май 2014 16:45
Добре Добрев - Дядо Добри, който дари всичките си имоти и спестени пари на църкви и храмове, и Иванка Петрова - майка на загиналия в Кербала Антон Петров от Русе, която всяка година дава стипендия на дете от неговото училище - Русенската гимназия по корабостроене, са сред отличените днес Достойни българи за 2013 г.

Тази година отличени бяха също доц. Георги Николов, който извади оперативно 13-сантиметрово острие на нож от главата на 13-годишно момиче, Софка Дойнова - майка на загиналата при пожара във влака София-Кардам Валерия Желева, която раздели обезщетението за смъртта й от 200 000 лв. на учебните заведения, където момичето е учило, дядо Замфир Манчев от Смолян, който строи чешми със собствени средства.

В групата на отличените са и Маргарита Пелтекова от Велико Търново, която дари органи на изпадналия в мозъчна смърт свой съпруг Илия Пелтеков и така даде шанс за нов живот на двама души, Генка Шикерова от Би Ти Ви за смелостта и професионализма, с които продължи да работи, въпреки двете опожарявания на колите й, продуцентът Красимир Иванов, който първи откри и засне липсата на грифоните от паметника на Левски и сигнализира за тях, както и бизнесменът Васил Василев, който откупи за голяма сума бронзовите грифони, откраднати от Паметника на Левски и ги дари на НИМ.

Отличен беше и Атанас Търпов от Казанлък, който е пенсионер, но продължава да работи като фелдшер на няколко села, като изминава по 20 километра с колелото си от Казанлък до Бузовград и обратно. Церемонията по награждаването се състоя днес в Националната художествена галерия.

В приветствието си към отличените премиерът Пламен Орешарски отбеляза, че в съвременния комерсиален и, в определена степен егоистичен свят, проявите на добрина и състрадателност са все по-дефицитни. По думите му, сякаш обичаме повече да говорим за лошите примери, а не за добрите. Министър-председателят цитира Мопасан: "Животът не е нито толкова добър, нито толкова лош, колкото понякога си мислим".

Номинираните хора показват обратните примери - как въпреки трудностите, всички можем да бъдем малко по-добри, а това е условие и обществото ни да бъде по-единно, към което толкова много се стремим и което все ни убягва, каза Пламен Орешарски. Примери като тези заслужават уважение и ме карат да се чувствам горд, че съм българин, добави той.

vesti.bg

Още новини от Бургас

Преглед на печата 16.01.2015г.

Посещението на американския държавен секретар Джон Кери у нас е водещата тема за вестниците днес. "Тук съм днес, за да кажа на всеки български гражданин… Прочети още »
 • Павлова обеща облекчаване на процедурите за кандидатстване за санирането Павлова обеща облекчаване на процедурите за к
 • Русия спира реекспорт от България Русия спира реекспорт от България
 • Румъния ни подкрепя за удължаване срока на плащанията по ПРСР 2007-2013 г. Румъния ни подкрепя за удължаване срока на пл
 • КСНС ще обсъжда сигурността КСНС ще обсъжда сигурността
 • Вицепрезидентът ще се срещне с председателя по правата на човека на Мароко Вицепрезидентът ще се срещне с председателя п
 • Ще реализираме инфраструктурни проекти с Румъния Ще реализираме инфраструктурни проекти с Румъ
 • НС като Обама: Не "геноцид", а "масово изтребление" НС като Обама: Не "геноцид", а "масово изтреб
 • ГЕРБ заменя "геноцид" с "масово изтребление" на арменците ГЕРБ заменя "геноцид" с "масово изтребление"
 • Обвинения за смъртта на 4-та работници в х-л "Вероника" Обвинения за смъртта на 4-та работници в х-л
 • Работим по 5 часа на ден Работим по 5 часа на ден
 • Осъдиха България за мултиплексите Осъдиха България за мултиплексите
 • Министър Петкова: Ще стабилизираме енергийния сектор Министър Петкова: Ще стабилизираме енергийния

Не пропускайте