Избраха Достойните българи за 2013 г.

Избраха Достойните българи за 2013 г.

Четвъртък, 08 Май 2014 16:45
Добре Добрев - Дядо Добри, който дари всичките си имоти и спестени пари на църкви и храмове, и Иванка Петрова - майка на загиналия в Кербала Антон Петров от Русе, която всяка година дава стипендия на дете от неговото училище - Русенската гимназия по корабостроене, са сред отличените днес Достойни българи за 2013 г.

Тази година отличени бяха също доц. Георги Николов, който извади оперативно 13-сантиметрово острие на нож от главата на 13-годишно момиче, Софка Дойнова - майка на загиналата при пожара във влака София-Кардам Валерия Желева, която раздели обезщетението за смъртта й от 200 000 лв. на учебните заведения, където момичето е учило, дядо Замфир Манчев от Смолян, който строи чешми със собствени средства.

В групата на отличените са и Маргарита Пелтекова от Велико Търново, която дари органи на изпадналия в мозъчна смърт свой съпруг Илия Пелтеков и така даде шанс за нов живот на двама души, Генка Шикерова от Би Ти Ви за смелостта и професионализма, с които продължи да работи, въпреки двете опожарявания на колите й, продуцентът Красимир Иванов, който първи откри и засне липсата на грифоните от паметника на Левски и сигнализира за тях, както и бизнесменът Васил Василев, който откупи за голяма сума бронзовите грифони, откраднати от Паметника на Левски и ги дари на НИМ.

Отличен беше и Атанас Търпов от Казанлък, който е пенсионер, но продължава да работи като фелдшер на няколко села, като изминава по 20 километра с колелото си от Казанлък до Бузовград и обратно. Церемонията по награждаването се състоя днес в Националната художествена галерия.

В приветствието си към отличените премиерът Пламен Орешарски отбеляза, че в съвременния комерсиален и, в определена степен егоистичен свят, проявите на добрина и състрадателност са все по-дефицитни. По думите му, сякаш обичаме повече да говорим за лошите примери, а не за добрите. Министър-председателят цитира Мопасан: "Животът не е нито толкова добър, нито толкова лош, колкото понякога си мислим".

Номинираните хора показват обратните примери - как въпреки трудностите, всички можем да бъдем малко по-добри, а това е условие и обществото ни да бъде по-единно, към което толкова много се стремим и което все ни убягва, каза Пламен Орешарски. Примери като тези заслужават уважение и ме карат да се чувствам горд, че съм българин, добави той.

vesti.bg

Още новини от Бургас

Показват как ще изглежда новия Център за съвременно изкуство

От 13.30 часа в заседателната зала на Община Бургас ще бъде обявен награденият проект за реконструкция на бившата Немска болница в културно-образователен център за съвременно… Прочети още »
 • Таксиметров шофьор почина в арест в столицата, превозвал нелегални Таксиметров шофьор почина в арест в столицата
 • Не дадоха ход на делото за фалшивия подпис на Борисов Не дадоха ход на делото за фалшивия подпис на
 • И Тодорова успокои за цената на тока И Тодорова успокои за цената на тока
 • Lonely Planet нареди Пловдив сред най-добрите градове в света Lonely Planet нареди Пловдив сред най-добрите
 • Европа ни натиска за КТБ Европа ни натиска за КТБ
 • Започват нови консултации за правителство Започват нови консултации за правителство
 • Ставаме донори, без роднините да знаят Ставаме донори, без роднините да знаят
 • Кунева: Изборите не са забавление, трябва да имат цел Кунева: Изборите не са забавление, трябва да
 • Калфин: България се нуждае от стабилна коалиция Калфин: България се нуждае от стабилна коалиц
 • ГЕРБ решава за преговорите ГЕРБ решава за преговорите
 • БНБ дава оценка за финансовото състояние на КТБ БНБ дава оценка за финансовото състояние на К
 • Слънчево, но хладно Слънчево, но хладно

Не пропускайте