Избраха Достойните българи за 2013 г.

Избраха Достойните българи за 2013 г.

Четвъртък, 08 Май 2014 16:45
Добре Добрев - Дядо Добри, който дари всичките си имоти и спестени пари на църкви и храмове, и Иванка Петрова - майка на загиналия в Кербала Антон Петров от Русе, която всяка година дава стипендия на дете от неговото училище - Русенската гимназия по корабостроене, са сред отличените днес Достойни българи за 2013 г.

Тази година отличени бяха също доц. Георги Николов, който извади оперативно 13-сантиметрово острие на нож от главата на 13-годишно момиче, Софка Дойнова - майка на загиналата при пожара във влака София-Кардам Валерия Желева, която раздели обезщетението за смъртта й от 200 000 лв. на учебните заведения, където момичето е учило, дядо Замфир Манчев от Смолян, който строи чешми със собствени средства.

В групата на отличените са и Маргарита Пелтекова от Велико Търново, която дари органи на изпадналия в мозъчна смърт свой съпруг Илия Пелтеков и така даде шанс за нов живот на двама души, Генка Шикерова от Би Ти Ви за смелостта и професионализма, с които продължи да работи, въпреки двете опожарявания на колите й, продуцентът Красимир Иванов, който първи откри и засне липсата на грифоните от паметника на Левски и сигнализира за тях, както и бизнесменът Васил Василев, който откупи за голяма сума бронзовите грифони, откраднати от Паметника на Левски и ги дари на НИМ.

Отличен беше и Атанас Търпов от Казанлък, който е пенсионер, но продължава да работи като фелдшер на няколко села, като изминава по 20 километра с колелото си от Казанлък до Бузовград и обратно. Церемонията по награждаването се състоя днес в Националната художествена галерия.

В приветствието си към отличените премиерът Пламен Орешарски отбеляза, че в съвременния комерсиален и, в определена степен егоистичен свят, проявите на добрина и състрадателност са все по-дефицитни. По думите му, сякаш обичаме повече да говорим за лошите примери, а не за добрите. Министър-председателят цитира Мопасан: "Животът не е нито толкова добър, нито толкова лош, колкото понякога си мислим".

Номинираните хора показват обратните примери - как въпреки трудностите, всички можем да бъдем малко по-добри, а това е условие и обществото ни да бъде по-единно, към което толкова много се стремим и което все ни убягва, каза Пламен Орешарски. Примери като тези заслужават уважение и ме карат да се чувствам горд, че съм българин, добави той.

vesti.bg

Още новини от Релакс

Обявиха Кийра Найтли за най-стилната бременна

Кийра Найтли, която очаква първото си дете от съпруга си Джеймс Райтън, оглави списъка с най-стилните бъдещи майки на бебешкия сайт My1stYears.com. След като се… Прочети още »
 • Близо 3 000 сигнала за кибератаки в България през 2014 г. Близо 3 000 сигнала за кибератаки в България
 • Инвестициите в бизнес имоти у нас скочили Инвестициите в бизнес имоти у нас скочили
 • Правителството обмисля минимално почасово заплащане Правителството обмисля минимално почасово зап
 • Видеонаблюдение в населените места за превенция на масовата престъпност Видеонаблюдение в населените места за превенц
 • Над 1000 деца годишно жертви при катастрофи Над 1000 деца годишно жертви при катастрофи
 • София сред най-бързоразвиващите се градове в света София сред най-бързоразвиващите се градове в
 • Двама българи в либийски затвор, обвинени са в контрабанда Двама българи в либийски затвор, обвинени са
 • Павлова очерта 4 приоритета на регионалното развитие Павлова очерта 4 приоритета на регионалното р
 • Кадастърът с нов шеф Кадастърът с нов шеф
 • Губим над милиард лв. от черния пазар на гориво Губим над милиард лв. от черния пазар на гори
 • Без промяна в данъците за коли и имоти Без промяна в данъците за коли и имоти
 • Отказаха се от национализиране на пенсионните фондове Отказаха се от национализиране на пенсионните

Не пропускайте