Избраха Достойните българи за 2013 г.

Избраха Достойните българи за 2013 г.

Четвъртък, 08 Май 2014 16:45
Добре Добрев - Дядо Добри, който дари всичките си имоти и спестени пари на църкви и храмове, и Иванка Петрова - майка на загиналия в Кербала Антон Петров от Русе, която всяка година дава стипендия на дете от неговото училище - Русенската гимназия по корабостроене, са сред отличените днес Достойни българи за 2013 г.

Тази година отличени бяха също доц. Георги Николов, който извади оперативно 13-сантиметрово острие на нож от главата на 13-годишно момиче, Софка Дойнова - майка на загиналата при пожара във влака София-Кардам Валерия Желева, която раздели обезщетението за смъртта й от 200 000 лв. на учебните заведения, където момичето е учило, дядо Замфир Манчев от Смолян, който строи чешми със собствени средства.

В групата на отличените са и Маргарита Пелтекова от Велико Търново, която дари органи на изпадналия в мозъчна смърт свой съпруг Илия Пелтеков и така даде шанс за нов живот на двама души, Генка Шикерова от Би Ти Ви за смелостта и професионализма, с които продължи да работи, въпреки двете опожарявания на колите й, продуцентът Красимир Иванов, който първи откри и засне липсата на грифоните от паметника на Левски и сигнализира за тях, както и бизнесменът Васил Василев, който откупи за голяма сума бронзовите грифони, откраднати от Паметника на Левски и ги дари на НИМ.

Отличен беше и Атанас Търпов от Казанлък, който е пенсионер, но продължава да работи като фелдшер на няколко села, като изминава по 20 километра с колелото си от Казанлък до Бузовград и обратно. Церемонията по награждаването се състоя днес в Националната художествена галерия.

В приветствието си към отличените премиерът Пламен Орешарски отбеляза, че в съвременния комерсиален и, в определена степен егоистичен свят, проявите на добрина и състрадателност са все по-дефицитни. По думите му, сякаш обичаме повече да говорим за лошите примери, а не за добрите. Министър-председателят цитира Мопасан: "Животът не е нито толкова добър, нито толкова лош, колкото понякога си мислим".

Номинираните хора показват обратните примери - как въпреки трудностите, всички можем да бъдем малко по-добри, а това е условие и обществото ни да бъде по-единно, към което толкова много се стремим и което все ни убягва, каза Пламен Орешарски. Примери като тези заслужават уважение и ме карат да се чувствам горд, че съм българин, добави той.

vesti.bg

Още новини от Бургас

Преглед на печата 24.09.2013г.

Новината за убийството в Бургас от вчера днес е водеща за вестник „24 часа“.  54-годишна банкерка бе застреляна пред очите на много хора в центъра… Прочети още »
 • Вероника не е била изнасилена, основната версия за убийството е грабеж Вероника не е била изнасилена, основната верс
 • Вътрешният министър подаде оставка Вътрешният министър подаде оставка
 • Шефът на ФБР: С Борисов ще се борим с престъпността Шефът на ФБР: С Борисов ще се борим с престъп
 • Депутат на ГЕРБ: Ислямска държава и Путин са външните ни противници Депутат на ГЕРБ: Ислямска държава и Путин са
 • Трети в света сме по насилие насилие сред учениците Трети в света сме по насилие насилие сред уче
 • Шефът на ФБР на визита у нас Шефът на ФБР на визита у нас
 • Слаб вятър и слънчево време Слаб вятър и слънчево време
 • Вучков предлага свой кандидат за главен секретар на МВР Вучков предлага свой кандидат за главен секре
 • Заподозряха бивше гадже на Вероника за убийството й Заподозряха бивше гадже на Вероника за убийст
 • Откриха тялото на Вероника във водите на Янтра Откриха тялото на Вероника във водите на Янтр
 • Пенсионерите ще получават пенсиите си от всяка пощенска станция Пенсионерите ще получават пенсиите си от всяк
 • Поморие отбеляза Освобождението Поморие отбеляза Освобождението

Не пропускайте