Избраха Достойните българи за 2013 г.

Избраха Достойните българи за 2013 г.

Четвъртък, 08 Май 2014 16:45
Добре Добрев - Дядо Добри, който дари всичките си имоти и спестени пари на църкви и храмове, и Иванка Петрова - майка на загиналия в Кербала Антон Петров от Русе, която всяка година дава стипендия на дете от неговото училище - Русенската гимназия по корабостроене, са сред отличените днес Достойни българи за 2013 г.

Тази година отличени бяха също доц. Георги Николов, който извади оперативно 13-сантиметрово острие на нож от главата на 13-годишно момиче, Софка Дойнова - майка на загиналата при пожара във влака София-Кардам Валерия Желева, която раздели обезщетението за смъртта й от 200 000 лв. на учебните заведения, където момичето е учило, дядо Замфир Манчев от Смолян, който строи чешми със собствени средства.

В групата на отличените са и Маргарита Пелтекова от Велико Търново, която дари органи на изпадналия в мозъчна смърт свой съпруг Илия Пелтеков и така даде шанс за нов живот на двама души, Генка Шикерова от Би Ти Ви за смелостта и професионализма, с които продължи да работи, въпреки двете опожарявания на колите й, продуцентът Красимир Иванов, който първи откри и засне липсата на грифоните от паметника на Левски и сигнализира за тях, както и бизнесменът Васил Василев, който откупи за голяма сума бронзовите грифони, откраднати от Паметника на Левски и ги дари на НИМ.

Отличен беше и Атанас Търпов от Казанлък, който е пенсионер, но продължава да работи като фелдшер на няколко села, като изминава по 20 километра с колелото си от Казанлък до Бузовград и обратно. Церемонията по награждаването се състоя днес в Националната художествена галерия.

В приветствието си към отличените премиерът Пламен Орешарски отбеляза, че в съвременния комерсиален и, в определена степен егоистичен свят, проявите на добрина и състрадателност са все по-дефицитни. По думите му, сякаш обичаме повече да говорим за лошите примери, а не за добрите. Министър-председателят цитира Мопасан: "Животът не е нито толкова добър, нито толкова лош, колкото понякога си мислим".

Номинираните хора показват обратните примери - как въпреки трудностите, всички можем да бъдем малко по-добри, а това е условие и обществото ни да бъде по-единно, към което толкова много се стремим и което все ни убягва, каза Пламен Орешарски. Примери като тези заслужават уважение и ме карат да се чувствам горд, че съм българин, добави той.

vesti.bg

Още новини от Релакс

Джесика Алба няма да спре да снима голи сцени

Актрисата Джесика Алба не изключва възможността един ден отново да снима голи сцени. Тя признава, че не е взела решение да не се съблича в… Прочети още »
 • Възможно е да има и българи в ИДИЛ Възможно е да има и българи в ИДИЛ
 • Дъждове взеха жертва в Габровско Дъждове взеха жертва в Габровско
 • "Южен поток" не влияе на екологията на Черно море "Южен поток" не влияе на екологията на Черно
 • МВР дава 53 млн. лева за камери МВР дава 53 млн. лева за камери
 • Лазаров: Името на Борисов не фигурира в дело за трафик на наркотици Лазаров: Името на Борисов не фигурира в дело
 • Външно: Българите да напуснат незабавно Либия Външно: Българите да напуснат незабавно Либия
 • Терзиева: Плащанията по ОП „Регионално развитие” ще се възстановят Терзиева: Плащанията по ОП „Регионално развит
 • 50 000 коли пострадали от градушката 50 000 коли пострадали от градушката
 • АБВ с готовност за преговори с БСП АБВ с готовност за преговори с БСП
 • Президентът връчва мандат на ДПС Президентът връчва мандат на ДПС
 • Слънце по Черноморието, валежи във Видинско Слънце по Черноморието, валежи във Видинско
 • Станишев поиска прошка Станишев поиска прошка

Не пропускайте