Директна предавка: Иконите на соцлагера

Директна предавка: Иконите на соцлагера

Понеделник, 27 Февруари 2017 16:00
Във времената когато се редяхме с години за ладичка от Мототехника, но вносът на нови коли приближаваше цифрата 100 000 годишно, за разлика от сегашните жалки 30-на хиляди, имаше модели, които спечелиха завинаги сърцата на истинския автомобилист. Машини, които бяха по-прости, по-спартански, донякъде и странни в сравнение със западните си аналози. Но машини, приемани като един от важните членове на семейството. Сред тях имаше и наистина заслужаващи определението “икона”, коли спечелили уважението не само на шофьорите от бившия соцлагер, но и на тези отвън “желязната стена”...

Полският Fiat 126p
Нареченият почти любовно “малух” малък автомобил, спечели световна слава едва след пренасянето на производството му от Италия в Полша. Доста сериозна смелост тогава демонстрира Джани Аниели, който след даването на лиценза на FIAT 124 на руснаците, превърнал се в повече от добре познатото ни Жигули, изигра същият номер на ястребите от Америка и с малкия FIAT 126, организирайки производството му в Полша. Тази политика продължава и днес с производството на новия FIAT 500 в Биелсо-Бяла. Виждали сме на плажа в Китен поляци да спят в колата, въпреки невъзможноста да свалят гърбовете на предните седалки. Кубичният дизайн на автомобила през 70-е години на миналия век си беше и привлекателен, и актуален. В Полша освен “малух” на колата казваха още “кирпич” с голяма нотка фамилиарност. Полският Fiat 126 замени класиката FIAT 500, запазвайки компановката със задно разположен, двуцилиндров двигател и задно задвижване. Колата се правеше в Полша в периода 1973-а – 2000-а година и напълно заслужи статута си на истинска автомобилна икона с произведените почти 3,5 милиона броя.

Skoda 110 R и 130 RS
Спортните модели в бившия Източен блок бяха доста сериозна рядкост, но това не значи, че не ги е имало. Един от тях е Skoda 110 R, която е гражданския вариант на прочутите ниско летящата крилата стрела от Млада Болеслав – модела 130 RS. Това беше много аеродинамично спортно купе, запазващо формулата на тогавашните шкоди със задно разполагане на мотора, който във варианта 110 R имаше стандартната мощност от 62 к.с., позволяваща на колата да развива максимална скорост от около 150 км/ч. Доста по-сериозна беше спортната верисия 130 RS, която предлагаше мощности дори от 200 к.с., а през 1975-а, когато снабдиха моторите с впръскване на горивото и дори 250 к.с. Тези автомобили спечелиха хиляди почитатели у нас, наблюдавали проявите им по време на пистовото състезание в Албена за купата “Мир и дружба” на соцстраните или пък при участието им в рали “Златни пясъци”, карани от пилоти като Блахна, Трайболд, Шедиви и Квайзер. От гражданския вариант, екземпляри от които все още се намират у нас, бяха произведени около 57 000 броя, а от варианта 130 RS към 200.

Melkus RS 1000
Този спортен автомобил имаше уникалните за времето си врати тип “Крило на чайка и се правеше от известния автомобилен пилот на ГДР Ули Мелкус в Дрезден в периода 1969-а по 1979-а година. Напълно естествено колата беше развита на базата известния тогава модел Wartburg 353, но с коренно различно купе от пластмаса и компановка с преместен в центъра на автомобила двигател. Трицилиндровият, двутактов мотор на гражданския модел беше леко форсиран до 100 к.с., но поради ниското тегло от около 850 кг, колата беше доста пъргава – в последните си модификации вдигаше дори 200 км/ч. За 10-е години на производство са направени 101 броя Melkus RS 1000. Тази история има и съвременно продължение – наследниците на фамилията Мелкус и сега правят по поръчка подобен автомобил, естествено с модерен четиритактов мотор и нужните електронни добавки към него.

Wartburg 353
Този двутактов автомобил, наречен с лека насмешка и доста топлота “Големият пръдлив Ханс, се смяташе за “върха на таратора” в бившата ГДР и все още пърпори по улиците не само на Германия, но и у нас. Началото му е в далечната днес 1966-а, а в 1988-а беше напълно рестилиран и технически обновен с помощта на Volkswagen, получавайки четиритактов бензинов двигател. Колата ползваше носеща рама и предлагаше варианти седан и комби.

ГАЗ-24
Тази Волга е сред най-известните модели на Горкиевския автомобилен завод, изнасян най-вече в Скандинавия и Белгия. През 1976-а година именно белгийското предприятие Scaldia-Volga пусна и първите за модела варианти с дизелов двигател от Peugeot и спирачна система от Rover. В стандартния си вариант колата беше и най-скъпата предлагана за индивидуално закупуване на гражданите от държавното предприятие Мототехника у нас.

Tatra Т603 и Т613
Този автомобил беше достойно продължение на чешките традиции в луксозното автомобилостроене. Освен с изключително аеродинамичното си купе, колата правеше впечатление с интересните си технически предложения – разположен отзад осемцилиндров, V-образен двигател с въздушно охлаждане За съжаление тя не беше достъпна за закупуване от частни лица и се ползваше като представителен автомобил за държавната администрация на Чехословакия. Второто поколение на луксозния модел носеше обозначението 613 и нямаше толкова очебийна аеродинамична форма, но запази компановката на първия модел. Интересна подробност около колата е че моторът й се разработваше на стенд в разстояние на няколкостотин часа с работа на газ. Това му осигуряваше изключителна надеждност и основание за производството му повече от 20 години – от 1974-а до 1996-а.

Lada 2107
Най-желаният у нас семеен автомобил преди промените беше Жигули, а след това и Лада. Т.н. “класика” във варианта си 2107 се пласираше добре в доста страни в света в най-различни изпълнения, включително с десен волан и с дизелов двигател. В Египет, например, моделът се произвеждаше чак до преди три години. Във Великобритания, Германия, Унгария и Белгия и до ден-днешен има многобройни клубове на неговите почитатели.

Trabant 601
Малкият “пръдлив Ханс” беше един от символите на бившата ГДР. Този евтин, прост и невзискателен автомобил от пластмаса с носеща рама, предлагаше истинска дъллговечност и самият се превърна в доайен на конвейера с производството си продължило цели 34 години. Предното предаване, простият двутактов, двуцилиндров бензинов двигател с въздушно охлаждане и с мощности през годините от 18 до 26 к.с. го направиха истински народен автомобил. Към края на съществуването си, подобно на Wartburg-а той получи второ поколение с помощта отново на VW, предхождайки обединението на двете Германии, което имаше променено купе и доста по-съвременен и мощен четирицириндров, четиритактов двигател с водно охлаждане.

Lada Niva
Този автомобил смело се нарежда сред най-доброто в световната автомобилна история и може би е върхът на руската инженерна автомобилна мисъл. Той заслужено носи лаврите на първия в света всъдеход със самоносеща каросерия, а заради интересния си дизайн и здравина е сред най-големите дългожители в автомобилния свят, произвеждан почти без промени няколко десетилетия. И нещо много важно – Лада 4х4 както се казва колата сега, защото популярното име Нива беше продадено на Chevrolet навремето, за да се направи съвместно произвеждания модел Шеви-Нива, ще има през следващата година революционно подновяване в съответствие с повелите на съвременната автоиндустрия.

Още новини от Страната

ГЕРБ искат Велико народно събрание и нова Конституция

Свикване на Велико народно събрание и изработване на нова Конституция. От партията на Бойко Борисов предлагат да отпадне депутатският имунитет. Целта е да се гарантира… Прочети още »
 • Окончателно: Без пръстови отпечатъци в болниците! Окончателно: Без пръстови отпечатъци в болниц
 • Директна предавка: Бог Арес си има…бълха Директна предавка: Бог Арес си има…бълха
 • Затварят за няколко часа ул. „Лазар Маджаров“ Затварят за няколко часа ул. „Лазар Маджаров“
 • Контрабандни пестициди на Лесово Контрабандни пестициди на Лесово
 • Уволниха шеф в ИАРА-Бургас, той ще си търси правата в съда Уволниха шеф в ИАРА-Бургас, той ще си търси п
 • Следизборен подарък: Скок на цените на парното и тока Следизборен подарък: Скок на цените на парнот
 • Съкращения в четири общински предприятия Съкращения в четири общински предприятия
 • Балообразуването след VІІ кл. с различни предмети за всяка паралелка Балообразуването след VІІ кл. с различни пред
 • 12 години на рецидивист за блудство с две деца 12 години на рецидивист за блудство с две дец
 • Оповестиха мотивите за оправдателната присъда по делото на Петър Низамов Оповестиха мотивите за оправдателната присъда
 • Награждават през април героите Никита и Юрий Награждават през април героите Никита и Юрий
 • Спокойствие в ОбС - мирна сесия, учтиви съветници Спокойствие в ОбС - мирна сесия, учтиви съвет

Не пропускайте