Директна предавка: Спортен „Запорожец” – няма майтап!

Директна предавка: Спортен „Запорожец” – няма майтап!

Неделя, 26 Февруари 2017 16:00
Добре познати са у нас украинските автомобили ЗАЗ от съветско време - “гърбавият” 965, наричан още “отмъщението на Хрушчов” и доста по-приятно изглеждащият 966. И двата автомобила бяха с бензинови мотори с въздушно охлаждане, имаха характерен звук и доста странно подредени позиции на скоростите.

Но малцина знаят, че е имало и спортен модел, действително изящно за времето си компактно купе, което за малко не става сериен модел. Идеята е била да се направи колата по примера на известния спортен автомобил Porsche 911. И си е имало основание – немската кола тогава имала същата компановка - с отзад разположен двигател с въздушно охлаждане и задно задвижване.

Специалистите на знаменития навремето си институт НАМИ и Московския институт за автомобилни купета направили елегантното спортно купе МКЗ-НАМИ Спорт-900. Първият екземпляр на купето Запорожец бил готов през 1963-а година. Използвали шаси от ЗАЗ 965А, върху което качили обтекаемо пластмасово купе с дължина 3725 мм и височина едва 1170 мм.

В дизайна на машината се виждат аналогии със задномоторните купета Renault Caravelle и Volkswagen Karmann-Ghia. При украинското купе пътническата формула е също 2+2, като за разлика от поршето конструкторите успели да запазят задната седалка. Много оригинално за времето си изглеждала наклонената централна конзола, познато от доста по-известни спортни модели в света.

Използването на стъклопласти за външните панели намалило масата на автомобила до 500 кг. Това позволило на машината дори със стандартния 900 кубика запорожки мотор с мощност 27 к.с. колата да е доста по-бърза от серийния модел.

Разработчиците очаквали да получат разрешение за производството на купето ЗАЗ Спорт-900 в завода в Запорожие, но държавната съветска власт тогава се отказала да го даде и всъщност били направени само десетина прототипа. Част от тези абсолютно редки екземпляри са се запазили до наши дни, но всичките изискват много сериозна реставрационна работа.

Още новини от Бургас

Кметът: Бюджетът е амбициозен

Общински съвет Бургас одобри предложения от кмета Димитър Николов бюджет за 2015 г. Общата му рамка е 317 млн. лв. 147 от тях са привлечено… Прочети още »
 • Окончателно: Без пръстови отпечатъци в болниците! Окончателно: Без пръстови отпечатъци в болниц
 • Директна предавка: Бог Арес си има…бълха Директна предавка: Бог Арес си има…бълха
 • Затварят за няколко часа ул. „Лазар Маджаров“ Затварят за няколко часа ул. „Лазар Маджаров“
 • Контрабандни пестициди на Лесово Контрабандни пестициди на Лесово
 • Уволниха шеф в ИАРА-Бургас, той ще си търси правата в съда Уволниха шеф в ИАРА-Бургас, той ще си търси п
 • Следизборен подарък: Скок на цените на парното и тока Следизборен подарък: Скок на цените на парнот
 • Съкращения в четири общински предприятия Съкращения в четири общински предприятия
 • Балообразуването след VІІ кл. с различни предмети за всяка паралелка Балообразуването след VІІ кл. с различни пред
 • 12 години на рецидивист за блудство с две деца 12 години на рецидивист за блудство с две дец
 • Оповестиха мотивите за оправдателната присъда по делото на Петър Низамов Оповестиха мотивите за оправдателната присъда
 • Награждават през април героите Никита и Юрий Награждават през април героите Никита и Юрий
 • Спокойствие в ОбС - мирна сесия, учтиви съветници Спокойствие в ОбС - мирна сесия, учтиви съвет

Не пропускайте