Директна предавка: Канадците изравят томахавката

Директна предавка: Канадците изравят томахавката

Събота, 25 Февруари 2017 16:00
В света има доста начинаещи компании, които се опитват да революционизират автомобилната история в момента. Такива са Lucid и Faraday Future, но и те като повечето от останалите засега само обещават промяна и реални автомобили. Канадската компания Dubuc Motors базирана в Квебек, подобно на други старт-ъп компании не се цели в масовия автомобилен пазар, но вече е готова с истински модерен спортен електромобил с напредничава инженерна плънка и хващащо окото купе с ниска маса. Хората зад проекта са Марио Дубуц и Майк Какоянакис, които работят заедно още от 2003-а година насам. Марио е инженерната мисъл зад проекта, а Майк инвеститор.

И двамата, обаче, имат еднакво голямо увлечение към автомобилите, което ги кара да се заемат с този сериозен проект. Започват с идеите, маркетинговото проучване и цели 10 години правят различни прототипи. През 2013-а напълно изоставят всякаква друга дейност и се концентрират само върху проекта си за напредничав спортен автомобил.

Колата е тип 2+2, но предлага доста повече пространство за пътниците, отколкото останалите подобни спортни купета. За разлика от спортните модели като Audi TT и Subaru BRZ, където задните седалки са само за деца, колата на Dubuc Tomahawk не е точно традиционната две+две.

Показателите на автомобила наистина впечатляват – 0 до 100 км/ч за 3 секунди, максимална скорост 260 км/ч. Пробегът с едно зареждане на автомобила е 595 километра (370 мили), тестван по цикъла на агенцията EPA.

Конструкцията на автомобила е изцяло алуминиева – от носещата силова конструкция до външните панели на купето. Окачването е изцяло на двойни рамена в комбинация с въздушни пружини и позволява регулиране на просвета.

Окончателният вариант на колата ще бъде показан тази година на изложението за битова електроника в Лас Вегас, а за хомологацията на модела вече се изработват десет автомобила. Плановете са за производство на около 1500 коли годишно. В Dubuc вече имат резервации за колата в обем на US $6 милиона, като компанията предлага и възможност за закупуване на нейни акции на клиентите.

Още новини от Бургас

„Слънчев бряг” АД иска потвърждение за „Златният Орфей”

Ръководството на „Слънчев бряг” АД изразява силното си безпокойство от неяснотите около провеждането на „Златният Орфей” в комплекса и настоява до края на утрешния ден… Прочети още »
 • Окончателно: Без пръстови отпечатъци в болниците! Окончателно: Без пръстови отпечатъци в болниц
 • Директна предавка: Бог Арес си има…бълха Директна предавка: Бог Арес си има…бълха
 • Затварят за няколко часа ул. „Лазар Маджаров“ Затварят за няколко часа ул. „Лазар Маджаров“
 • Контрабандни пестициди на Лесово Контрабандни пестициди на Лесово
 • Уволниха шеф в ИАРА-Бургас, той ще си търси правата в съда Уволниха шеф в ИАРА-Бургас, той ще си търси п
 • Следизборен подарък: Скок на цените на парното и тока Следизборен подарък: Скок на цените на парнот
 • Съкращения в четири общински предприятия Съкращения в четири общински предприятия
 • Балообразуването след VІІ кл. с различни предмети за всяка паралелка Балообразуването след VІІ кл. с различни пред
 • 12 години на рецидивист за блудство с две деца 12 години на рецидивист за блудство с две дец
 • Оповестиха мотивите за оправдателната присъда по делото на Петър Низамов Оповестиха мотивите за оправдателната присъда
 • Награждават през април героите Никита и Юрий Награждават през април героите Никита и Юрий
 • Спокойствие в ОбС - мирна сесия, учтиви съветници Спокойствие в ОбС - мирна сесия, учтиви съвет

Не пропускайте