Директна предавка: Баварците осъдиха китайци за кражба

Директна предавка: Баварците осъдиха китайци за кражба

Сряда, 21 Декември 2016 16:00
Две китайски компании бяха осъдени да платят 432 000 долара на BMW за това, че са използвали марката и логото на германския автомобилен производител без позволение. Решението е на съда в Шанхай, а това е един от малкото успехи на западна компания в борбата с интелектуалното пиратство в Китай.

Според вестник Shanghai Daily, Легин Жу, основател на една от осъдените компании, е нарушавал правата на BMW още от 2008 година. Жу е регистрирал компания, чието име на китайски се превежда буквално като „Германска BMW Група Холдингс Лимитед”, след което е купил марката BMN и я е регистрирал на свое име. Накрая Жу и компанията му създали лого на BMN, което се оказало точно копие на емблемата на BMW.

Другата компания - Chuangjia, която няма връзка с първата, пък се занимава с дрехи и аксесоари. Тук мениджърите и дизайнерите използвали лого, което година след година било променяно с малко и накрая заприличало едно към едно на емблемата на BMW. Марката и логото били използвани за най-различни стоки, но основно дрехи, обувки и дамски чанти.

Съдът в Шанхай, който гледа дела за интелектуална собственост, е мотивирал решението си с „нерегламентирано използване на популярността на BMW” за облагодетелстване на осъдените.

Китайската автомобилна индустрия е печално известна с десетките копия на популярни модели, които всяка година се появяват, произвеждани от неизвестни за европейците и американците компании. Тези автомобили никога не напускат пределите на Китай, но поразително приличат на различни модели на BMW, MINI или Range Rover, например.

Още новини от Релакс

В Германия за първи път в света - присаждане на глава

Италианският неврохирург Серджио Канаверо се подготвя да осъществи първата в света операция по присаждане на глава. Той заяви, че тя ще се извърши в Германия,… Прочети още »
 • Започва ремонтът на надлеза при Ченгене скеле Започва ремонтът на надлеза при Ченгене скеле
 • Герджиков: Всеки един български гражданин има властта да избере кой да управлява страната ни Герджиков: Всеки един български гражданин има
 • Собственикът на "Каристо" заключил ученик в магазина си и го пребил за една "златна" ябълка Собственикът на "Каристо" заключил ученик в м
 • П.Кънев: Първите 600 х. лв. за здравния факултет са факт П.Кънев: Първите 600 х. лв. за здравния факул
 • Директна предавка: Китай строши рекорда на Зеления ад Директна предавка: Китай строши рекорда на Зе
 • Бизнес лаборатория в Индустриалния парк Бизнес лаборатория в Индустриалния парк
 • С 6D маса прецизират лечението в онкото С 6D маса прецизират лечението в онкото
 • Изборен туризъм в Айтос, откриха избирателни списъци в частен дом Изборен туризъм в Айтос, откриха избирателни
 • Бургаските галеници "Нефтохимик" отнесоха солени глоби Бургаските галеници "Нефтохимик" отнесоха сол
 • Две земетресения във Вранча Две земетресения във Вранча
 • Броени часове до конкурса с кауза "Мисис Бургас" Броени часове до конкурса с кауза "Мисис Бург
 • Хванаха двама, крали бебешки колички Хванаха двама, крали бебешки колички

Не пропускайте