Ашурбанипаловата библиотека - първата и последната

Ашурбанипаловата библиотека - първата и последната

Петък, 08 Ноември 2013 10:26
Най-първата библиотека е построена през 7-ми век пр.н.ер. от асирийския цар Ашурбанипал (Ashurbanipal) в древния град Ниневия (Nineveh), който се намира между сегашния иракски град Мосул и река Тигър. Библиотеката Ашурбанипал е по-ранна с 400 години от световноизвестната Александрийска библиотека в Египет. Благодарение на факта са били написани върху глинени таблички, те стигнаха до нас.

Представи си, че се намираш в Средния Изток, в държавата, известна днес като Ирак. Годината е 650 пр.н.е. Градът е Ниневия (близо до днешен Мосул). Около тебе се издигат високите стени на града, а пред себе си виждаш двореца на цар Ашурбанипал — владетелят на Асирия, Египет и Вавилония. Докато стоиш до вратите на двореца, виждаш мъже, които пренасят с колички тежки глинени съдове. Те току–що са се върнали от най–различни краища на Асирийската държава, където са били в старанието си да съберат за царската библиотека всяко произведение относно социалните, културните и религиозните традиции на хората във владенията на Ашурбанипал. Отваряш един от съдовете и разбираш, че е пълен с правоъгълни глинени таблички, които са дълги около 10 сантиметра и широки около 8 сантиметра.

Отиваш след един от мъжете и влизаш в двореца, където виждаш книжовници, които издълбават с костно острие клинообразни знаци върху малки таблички от мокра глина. Те превеждат на асирийски език различни документи. След това табличките се изпичат в пещ и така написаното върху тях става почти неразрушимо. Документите се пазят в помещения с рафтове, на които са наредени стотици глинени съдове. На вратата на всяко помещение има надпис, посочващ тематиката на съхраняваните в него документи. В библиотеката има над 20 000 глинени таблички, съдържащи информация относно различни търговски сделки, религиозни обичаи, закони, история, медицина и относно физиологията на хората и животните. Всичко това представлява цяла „енциклопедия на човешкото познание“, както се изразил след време един книжовник.Ашурбанипаловата библиотека - наречена по името на асирийския цар Ашурбанипал (събирана в годините 668 - 627 г. пр.н.е.) е един от най-важните писмени източници от древността, и последната библиотека на Древния Изток. Тя изиграва ролята на първия важен писмен извор за библеистиката и историческата наука извън Библията, особено що се отнася до историята на древния Близък Изток.

Открита е при археологически разкопки, проведени през 40-те и 50-те години на 19 век от любителите археолози Остин Хенри Лейърд и Расам на мястото на древната Ниневия, която била столица на Асирийската империя (по-специално на хълма Куюнджик, недалеч от днешния иракски град Мосул).

Съдържа около 25 хиляди клинописни таблици, засягащи различни аспекти на историята, религията и митологията, обществения и стопанския живот на Месопотамия - списъци на царе и династии, закони, исторически хроники, както и религиозно-митологични творби (Епосът за Гилгамеш, Енума Елиш - митът за "сътворението"), гадателни текстове, поетични произведения и др.Преди и след Ниневийската библиотека

Съществували други големи библиотеки преди библиотеката на Ашурбанипал в Ниневия. Хиляда години преди това цар Хамурапи построил библиотека във вавилонския град Борсипа. Над 700 години преди царуването на Ашурбанипал, Рамзес II основал голяма библиотека в египетския град Тива. Но поради своето богатство и разнообразие от информация, библиотеката на Ашурбанипал си спечелила име като „най–велика в древния свят“. Щели да минат 350 години, преди друга библиотека да я надмине по слава.

Това била библиотеката, построена около 300 г. пр.н.е. от Птолемей I Сотер, един от генералите на Александър Велики. Тя се намирала в египетския пристанищен град Александрия и служителите в нея се стараели да събират преписи на повечето съществуващи тогава произведения.* Според преданието именно в Александрия около 70 книжовници започнали да превеждат Еврейските писания на гръцки език. Този превод станал известен като гръцката „Септуагинта“ и бил използван от първите християни.

Още новини от Свят

13 туристи загинаха в Карибско море

Туристически кораб с 32 пътници потъна в Карибско море край бреговете на Никарагуа, съобщиха официални лица. Загинали са 13 души, другите са спасени. Жертвите са… Прочети още »
 • Първите фараони са били от Балканите Първите фараони са били от Балканите
 • Черно море - люлка на велики древни цивилизации Черно море - люлка на велики древни цивилизац
 • 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу тракийци 104 години от Първия геноцид в Европа - срещу
 • Най-простото обяснение, какво е доларът Най-простото обяснение, какво е доларът
 • Митът "681-ва година" Митът "681-ва година"
 • Смъртта на Хипатия – началото на упадъка Смъртта на Хипатия – началото на упадъка
 • Ленин се промъква в Русия в запечатан влак Ленин се промъква в Русия в запечатан влак
 • Метресите на кралете, запомнени от историята Метресите на кралете, запомнени от историята
 • Подземните крепости на Третия райх Подземните крепости на Третия райх
 • Процесът с най–позорна слава в историята Процесът с най–позорна слава в историята
 • Копието на Лонгин Копието на Лонгин
 • Знамето на Стилияна - първообраз на днешния трибагреник Знамето на Стилияна - първообраз на днешния т

Не пропускайте