Ангелова: Траленето в определени райони трябва да бъде забранено

hristina-angelova-1

Интервю с директора на Центъра за подводна археология н.с. Христина Ангелова

Г-жо Ангелова, как успява да съществува Центърът за подводна археология по време на криза?

Краткият отговор е: Трудно!
Нормалният: Нищо ново под слънцето! Състоянието на криза за нас е, като че ли, нормално състояние. Центърът за подводна археология (ЦПА) е държавен културен институт към Министерството на културата и, съгласно Закона за културното наследство, е отговорен за проучването и опазването на културното наследство под вода на Р България. Това е изключително трудна и в организационно, и в научно отношение дейност, изискваща квалифицирани кадри и сериозна техническа инфраструктура. Липсват ни и двете. Достатъчно е да Ви кажа, че в Центъра работят четирима щатни служители, че нямаме плавателен съд, нямаме служебен автомобил, да не говорим, че ни липсват дори нормални работни помещения. Нещата, които НЯМАМЕ са толкова много, че не си струва да губим време в изброяването им.
За сметка на това, ИМАМЕ други неща – пригодност за оцеляване в кризисни времена, опит, ентусиазъм, приятели и хора, които помагат, интересно ежедневие и...най-вече – надежда, че нещата, рано или късно, ще тръгнат в правилната посока.

Означава ли това, че Центърът няма средства за подводни изследвания?

От много години Центърът за подводна археология не е получавал никакви други средства, освен минимални такива за издръжка. Не смятайте, обаче, че това означава, че Центърът не работи.
В периода 2000-2003 г. проведохме единствените засега в Черно море разкопки на потънал кораб. Работихме в сътрудничество с Института за подводна археология, Тексас, САЩ, който осигури финансирането. През 2006 г. открихме постоянната археологическа изложба ТАЙНИ ОТ МОРСКОТО ДЪНО в Китен, която е единственото място, където човек би могъл да се докосне до подводните открития и изследвания в България. Подготвихме я благодарение на Кметство Китен и доброволния труд на екипа на Центъра и неговите приятели. В периода 2007-2009 г. работихме съвместно с Центъра по тракология „Проф. Александър Фол”, БАН по проект ТРАМАРИСК (Тракийското морско културно наследство в риск. Проучване, документиране, популяризиране), финансиран от Фонд „Научни изследвания”, в рамките на който бяха организирани летни школи по подводна археология за студенти и специалисти с интереси в тази област. В резултат на проведените в рамките на проекта проучвания бяха регистрирани десетки цели, които трябва да бъдат идентифицирани и да бъде установено дали представляват археологически ценности. През 2009 г. започнахме изпълнението на проект Създаване на прогнозни модели за идентифициране на археологически обекти по българското черноморско крайбрежие в ГИС среда, отново финансиран от Фонд „Научни изследвания”. Партньор на Центъра е Катедра „Картография и ГИС” към СУ „Св. Кл. Охридски”С една дума, фактът, че не получаваме пари за работа, съвсем не означава, че не работим.
С надеждата, че идентифицирането на известни и новорегистрирани на морското дъно цели ще помогне културното наследство под вода да бъде опазено и съхранено за идните поколения, през тази година Центърът за подводна археология предприе проучване, което би било невъзможно без подкрепата на Фондация BSTD (Black Sea Technical Diving), която осигурява финансовите средства и техническото оборудване за изпълнение на археологическото изследване. Нещата се случват единствено благодарение на хора, съпричастни на идеята, че, макар и невидимо, културното наследство под вода заслужава много специално внимание и още по-специални грижи от страна на държавата и обществото.

От 02.02.2009 г. е в сила Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство под вода, по която България е страна. Това помага ли на Центъра в осъществяването на дейността му?

Задълженията на страната ни, произтичащи от Конвенцията, изискват държава и общество да положат усилия невидимото наследство да бъде опазено и да бъдат създадени условия за неговото представяне пред публика. Фактът, че Центърът за подводна археология присъства в новия Закон за културното наследство е важна предпоставка за насочване на вниманието към културното наследство под вода. Това, обаче, е само първата стъпка. Нужни са условия наследството под вода да добие популярност, хората да научат, че подводното наследство на България е уникално – от праисторически селища, останали под водите на Черно море до потънали кораби от различни исторически периоди. Време е да си дадем сметка, че археологическите открития под вода имат нужда от своя Морски музей! В гр. Картагена, Испания, наскоро отвори врати огромен модерен Музей на подводната археология. В Бодрум, Турция, предпочитана туристическа дестинация и за стотици българи, една от най-големите атракции е Музеят на подводната археология. В България единственото място, където могат да бъдат видяни резултатите и постиженията на българската подводна археология, е изложбата на Центъра в Китен. И понеже говорихме за кризата - нямаме средства за възнаграждение на поне един служител, който да обслужва изложбата – поне през летния период...
В същото време Европа е обърнала поглед именно към културното наследство под вода. В периода 8-11 септември 2010 г. в Познан, Полша, ще бъде проведена среща на министрите на културата от ASEM (политическата формула за диалог Европа-Азия). Предвидено е министерската среща по култура в Познан да бъде посветена на темата „Културно наследство и предизвикателствата на настоящето”. От европейска страна, акцент на тазгодишната министерска среща ще бъде поставен върху подводното наследство. Не е ли време това наследство да бъде превърнато в акцент и за България?

Каква е целта на тазгодишното проучване?

Тазгодишното проучване, всъщност, е предприето, заради много сериозни данни за корабокрушения от 3-5 в.сл.Хр. (Късна античност) и от 6 в.пр.Хр., т.е. – от времето на началото на гръцката колонизация по западния бряг на Черно море. Екипът е с надеждата изследването да бъде с успешен край. Всичко, разбира се, зависи от наличните средства и техническата обезпеченост на екипа. Засега двете условия са изцяло в ръцете на Фондация BSTD (Black Sea Technical Diving) и други приятели на ЦПА, като Любен Дилов-син, който, в качеството си на новопосветен в подводното дело, се опитва всячески да помага на екипа, ангажиран в проучванията. За щастие, за пръв път от много години насам, Министерството на културата също отпуска известна сума на Центъра за закупуване на най-необходимото за изследванията оборудване, която сума, макар и крайно недостатъчна, все пак, ще даде възможност с новото оборудване да бъдат регистрирани и идентифицирани археологически обекти, заплашени от унищожаване.

Траленето винаги е предизвиквало много ЗА и ПРОТИВ. Какво е Вашето мнение?


Други са тези, които биха изтъкнали възможни аргументи за и против траленето по отношение на екосистемите. За археологията под вода, обаче, то е пагубно. Една от основните цели на тазгодишното проучване е след евентуалното идентифициране на археологически обекти, да бъде постигнато споразумение със занимаващите се с риболов, районите на тези обекти да бъдат пощадени от разрушителната дейност.
Нещата вървят, макар и трудно, в правилната посока. Центърът за подводна археология е благодарен на ръководството на Военноморска база Атия и на Гранична полиция за коректните взаимоотношения и за оказваното съдействие. Когато е на лице обща идея, институциите наистина могат да действат в синхрон и разбирателство.

снимка: BurgasNews
 • Окончателно: Без пръстови отпечатъци в болниците! Окончателно: Без пръстови отпечатъци в болниц
 • Директна предавка: Бог Арес си има…бълха Директна предавка: Бог Арес си има…бълха
 • Затварят за няколко часа ул. „Лазар Маджаров“ Затварят за няколко часа ул. „Лазар Маджаров“
 • Слави обвини bTV в цензура, от телевизията му отговориха Слави обвини bTV в цензура, от телевизията му
 • Тайните на Емили Ратайковски Тайните на Емили Ратайковски
 • Качиха детско порно в компютъра на чешкия президент Качиха детско порно в компютъра на чешкия пре
 • Канада легализира марихуаната Канада легализира марихуаната
 • Германия: Реформата на Ердоган е преврат Германия: Реформата на Ердоган е преврат
 • По колко яйца може да ядете на ден По колко яйца може да ядете на ден
 • Скарлет Йохансон си пада по кулинари Скарлет Йохансон си пада по кулинари
 • Нещастните мъже гледали най-много порно Нещастните мъже гледали най-много порно
 • Сърбия: Българите се изплашиха от напредъка ни Сърбия: Българите се изплашиха от напредъка н

Не пропускайте