Морето трябва да бъде такова, каквото го носим в мечтите си


diskusia2

Среща-дискусия на тема „Обърни се към морето” се проведе в залата на Регионална библиотека „П. К. Яворов” в Бургас. Организатори бяха Младежки Черноморски форум и Черноморски институт – Бургас. Повод за инициативата е 20 май – Европейският ден на моретата.

Залата  се оказа тясна да побере всички желаещи да присъстват. Сред публиката имаше студенти, средношколци и ученици от ОУ "П. Р. Славейков” в Бургас, водени от директорката Живка Дойнова. Присъстваха и бургаски общественици и граждани, които показаха своето съпричастие към Черноморската кауза и инициативите на организаторите. Любопитна подробност е, че същите мероприятия, които организира в града ни Младежкият Черноморски форум по повод Европейския ден на моретата, се провеждат днес и утре и в румънския град Констанца от партньорската на МЧФ и ЧИ младежка организация „Аве Мария”.

Участниците споделиха своите виждания относно актуалното състояние на Черно море и наболелите проблеми Черноморието. Членовете на МЧФ Димчо Йорданов, Даяна Такучева, Соня Петкова и Яница Генчева – деветокласници от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” в града ни, представиха на публиката свои презентации. Задълбочените им атрактивни разработки спечелиха аплодисментите на присъстващите. Младите хора заявиха своята гражданска позиция, че морето трябва да бъде такова, каквото го носим в мечтите си и пожелаха страната ни да има адекватна и отговорна политика по отношение на неговото опазване.

Важна част от събитието бе и награждаването на призьорите от тазгодишния конкурс за фотография под надслов: „Обърни се към морето”. Наградите отидоха в Поморие, Ракитово, НЕГ „Гьоте” – Бургас и ОУ „ П. Р€ Славейков” в града ни. Споделено бе, че участниците са тридесет, а представените творби надхвърлят 120. Младите таланти бяха приветствани от Председателя на УС на МЧФ Нейко Решовски - преподавател в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров”, а наградите връчи председателят на Черноморски институт и почетен член на МЧФ доц. Маруся Любчева.

От името на двете организации бяха споделени и поредните инициативи. По-мащабната от тях е свързана с изготвянето на образователна програма „Аз уча за морето”. Като причина за идеята бе споделено, че образователните програми, които се съотнасят с Черноморския регион, не предлагат достатъчно информация, която да провокира и интегрира интереса на младото поколение към неговите особености, характеристики, развитие и отношения с останалите региони в ЕС и в света като цяло. Бе изтъкнато, че изучаването на Черно море и Черноморския регион би допринесло за по-голям интерес към историята, настоящето и бъдещето чрез формиране на позиции, подготовка на хора и специалисти за участие в политики и дейности, за подкрепа на принадлежността и формиране на граждански позиции в различни сфери на дейност – биоразнообразие, брегови зони, водни ресурси, културна интеграция, туризъм, социално включване, формиране на Черноморска култура и манталитет и др.

Това би допринесло и за развитие на гражданската култура, както и на усещането за общност и съпричастност към проблемите на региона като такъв и начина, по който те рефлектират върху неговите граждани. Една интегрирана образователна програма „Аз уча за Черно море” би  запълнила необходимостта от повече знания за Черно море и Черноморския регион и в контекста на подкрепяното сътрудничество между страните от Черноморския регион, което се осъществява на ниво ЕС.

За втората инициатива организаторите се обърнаха за съдействие към бургаските медии, училищата в нашия град и Регионалния инспекторат по образованието. Идеята е: в чест на Деня на Черно море в края на октомври всички ученици в Бургас  да проведат един свой час на класа на морския бряг. Часът ще носи надслова и на днешното събитие – „Обърни се към морето”. Идеята е това да стане традиция, която да тръгне от Бургас и да бъде популяризирана и в другите Черноморски общини в страната и чужбина.

 • Окончателно: Без пръстови отпечатъци в болниците! Окончателно: Без пръстови отпечатъци в болниц
 • Директна предавка: Бог Арес си има…бълха Директна предавка: Бог Арес си има…бълха
 • Затварят за няколко часа ул. „Лазар Маджаров“ Затварят за няколко часа ул. „Лазар Маджаров“
 • Слави обвини bTV в цензура, от телевизията му отговориха Слави обвини bTV в цензура, от телевизията му
 • Тайните на Емили Ратайковски Тайните на Емили Ратайковски
 • Качиха детско порно в компютъра на чешкия президент Качиха детско порно в компютъра на чешкия пре
 • Канада легализира марихуаната Канада легализира марихуаната
 • Германия: Реформата на Ердоган е преврат Германия: Реформата на Ердоган е преврат
 • По колко яйца може да ядете на ден По колко яйца може да ядете на ден
 • Скарлет Йохансон си пада по кулинари Скарлет Йохансон си пада по кулинари
 • Нещастните мъже гледали най-много порно Нещастните мъже гледали най-много порно
 • Сърбия: Българите се изплашиха от напредъка ни Сърбия: Българите се изплашиха от напредъка н

Не пропускайте