Трагичната история на Яна Бургазлиева

iana-grob

Над 3000 души се стекоха на погребението на 24-годишната Яна Бургазлиева в Поморие в понеделник. Въпреки че близките на трагично починалата родилка не желаеха голяма публичност, да си вземат последно сбогом с Яна дойдоха толкова много хора, че шествието задръсти за около половин час улиците на крайморското градче. Семейството на Яна беше потънало в скръб. Сестра й Теодора Бургазилева – мис България 2002 г., запази мълчание през цялото време.

На погребението дойдоха много бивши съученици и състуденти на Яна, общинските съветници начело с кмета, представители на болницата във Варна, където до последно се бориха за живота на младата жена. Яна Бургазлиева бе повалена от синдрома ХЕЛЛП - болестта си остава и до днес нелечима и неразгадана от науката. Тя е с почти стопроцентова смъртност и възстановилите се от нея жени са постигнали чудото само благодарение на собствения си значително по-голям имунитет, казват варненските лекари.

Според български доктори в САЩ обаче болестта е преодолима. ХЕЛЛП се провокира от бременността, удря черния дроб и кръвотворните му функции, нивото на тромбоцитите пада и кръвта губи способност да се съсирва. Единственият спасителен изход е навреме да се отстрани плодът. При Яна явно това е станало прекалено късно, коментираха нашенските гурбетчии. Те имат дълбоки съмнения в компетентността на своите колеги във Варна и Бургас и смятат, че те са изпуснали момичето. Особено фатално е било туткането в Бургас.

Прокоба


Бургазлиеви са стар и известен поморийски род. Не само Теди и Яна, всички са красавци, разказват в градчето. Яна е завършила немска гимназия в Бургас и арабистика в Софийския университет. Много упорита, амбициозна, отличничка. Майка й преподава в професионалната гимназия по туризъм в Поморие – много уважаван учител. Баща й Емил също е на почит сред съгражданите си.

Дъщерите обаче явно ги преследва черна съдба.


Теди печели титлата мис България 2002. Мнозина твърдят, че тя е най-красивата носителка на титлата до този момент. Обаче следва компромат – правила е еротични снимки за списание. Макар това да е спорно, миската е дисквалифицирана. През 2005 г. тя се омъжва за сина на футболиста Стойчо Младенов - Сашо, двамата заминават за Русия, но след две години се развеждат заради актрисата Виолета Марковска.

Теди заминава за САЩ, където се занимава с мода. Там първо се залюбва с бившето гадже на Соня Васи. Сега живее с модела Марин Маринов – той пък бивш на гримьорката Силвия Стойчева - преди това жена на Наско от БТР и спрягана за екс любовница на Димитър Бербатов. Маринов се пренася да живее в САЩ при Теди, започват общ бизнес. И идва трагедията със сестра й.

Яна се жени за Петко Желязков – сватбата е красива, те са щастливи, чакат първото си дете.

Преди двайсетина дни Яна получава синини и хематоми по цялото тяло, започва да кърви, сякаш е контузена или бита. Тя отива в медицински център в Бургас, в който стои 4 дни без диагноза. Пожълтява и започват да я изследват за хепатит, след обилно кървене от венците дори я водят на стоматолог. Освен всичко се появява и тежка анемия.

Лекарите в Бургас вдигат ръце и на 15 октомври вечерта я изпращат във Варна в болница „Св. Марина”. Оттам я препращат в акушеро-гинекологичната клиника заради бременността. Именно там й поставят най-тежката диагноза в акушерството - ХЕЛЛП синдром. Д-р Маджаров, който я оперира, за да извади бебето, признава, че за 30 години практика за пръв път се среща с тази болест. При нея отстраняването на бебето е задължително. То е извадено живо, тежи 900 грама, но не оцелява, защото самото то е със синдром ХЕЛЛП. Ужасна болест, при която детето убива майката и трябва самото то да бъде убито!

Надпреварата със смъртта


След операцията изпращат Яна обратно в "Св. Марина". Според д-р Маджаров тя изглеждала добре, даже й пожелал след година и половина пак да дойде като пациентка и да й помогне този път за здраво и хубаво бебе.
В „Св. Марина” обаче състоянието на Яна се влошава рязко. Организмът й сам разрушава червените кръвни телца.Жизнените показатели спадат, кръвното налягане буклано полудява. Достига стойности 250 на 180 и след това пада до 60 на 30 . Заради тежката и непозната болест , медиците я лекуват само със стандартни средства. Опитват се да поддържат показателите й в някакави норми , но това става все по-трудно. Синдромът ХЕЛЛП се оказва непреодолим за варненските медици.

Вътрешните органи на Яна постепенно отказват да функционират . Особено тежко е положението с черния дроб , който почти не работи. Това се оказва пагубно за функциите на повечето от другите и органи. Концентрацията на тромбоцитите в кръвта на Яна спада драстично до 15 хиляди за единица мярка , при стандарт от 150 хиляди. Яна е държана постоянно на системи , като й се прелива специално обработена кръв през час-два. На ден по 20 банки. Нейни близки и приятели организират кампания за кръводаряване. За целта правят специален сайт. Откриват и станица във Фейсбук. Цяло Поморие се стича да помага. За кръводаряване се събират групи и в Бургас, Варна, та дори и в Пловдив. Чрез Фейсбук те си организират и транспорт до Варна, за да дадат кръв директно там.

Към 100 литра кръв са прелени на Яна, но уви. Кръвоизливите продължават. Малко след всяко вливане кръвта отново загубва своите свойства и показателите й падат драстично. Хемоглобинът достига до 20-35 , което е под всякакви минимуми (под 70 състоянието на болния се смята за особено критично).Сърцето й бие аритмично , бъбреците отказват да работят и тя е поставена на хемодиализа. Заради влошената функция на черния дроб в организма са се натрупали много токсини , които увреждат допълнително клетките и органите.

Трагедията на близките


До леглото на Яна непрестанно са майка й, баща й или съпругът й Петко. От САЩ в петък долита и сестра й Теди след близо 20-часов полет Лос Анджелис - Ню Йорк - Париж. Тя не мигва през целия път и постоянно поддържа връзка по телефона. Тя вече била помолила свои приятели в САЩ да помогнат да бъдат осигурени 200 хиляди долара за спешна трансплантация на черен дроб. Операцията щяла да бъде извършена в клиника край Сан Франциско, специализирана в подобен род интервенции.

За целта обаче е било необходимо състоянието на Яна да се стабилизира, за да може да бъде транспортирана до САЩ. За това пък били необходими още 30 хиляди долара. Средствата трябвали за специално медицинско легло с цялото оборудване от системи и апаратура по време на пътя, както и придружаващо медицинско лице. От Германия пък е бил поръчан специален медикамент, който е трябвало да вдигне нивото на тромбоцитите в кръвта. Друго лекарство се за подобряване на функциите на черния дроб се чакало от Англия.

Трагедията обаче настъпва в събота точно в 17,55 часа. Тогава сестрата на Теди Бургазлиева си отива от този свят. Всичко става за половин час. Рязко се влошава чернодробната функция, вдига се абсурдно високо кръвно налягане. Дишането й става трудно и пресекливо, пулсът – съвсем неравномерен. Лекарите опитват да прелеят поредната банка кръв, но така и не успяват.

Социалната мрежа


На следващия ден сутринта на сайта save-yana се повява съобщение: "От цялото си сърце благодарим на всички, които се опитаха да помогнат на Яна и на всички, които искаха да го направят!!! На 23 октомври тя ни напусна и единственото, което ни остава, е да се надяваме, че е на едно по-добро място!!! Никога няма да забравим усмивката й и какъв добър, лъчезарен и прекрасен човек беше тя! Благодарим ви, че се опитахте да помогнете, приятели!" Същият текст излиза на страницата във Фейсбук от името на Теди Бургазлиева.

Трагичната новина развълнува приятелите на Яна в социалната мрежа. "Поморие е в скръб!", "Сбогом, мило момиче", "Яна, никога няма да те забравим". Това са малка част от постингите в страницата, пълна с разсъждения за живота и смъртта и как Бог прибира ангелите по-рано. Има и призиви: "Ще използвам настоящия скръбен случай, за да напомня на добрите хора, четящи това, че не е нужно да чакаме лошото да се случи, за да бъдем добри. Нека раздаваме частица от себе си всеки ден! И кръводаряването е само единият от начините за да помогнем. Понякога и усмивката върши чудеса. Почивай в мир, Яна..."

Приятелите на Теди, които познават и Яна, казват, че сестра й е била очарователно, слънчево и добро момиче.Същото твърдят и всички съседи на семейството на улица Пазарна №7 в Поморие.

В памет на Яна


Според последните информации Теодора Бургазлиева е решила да създаде фондация за борба с ХЕЛЛП синдрома. Тя ще бъде основана в САЩ, където бившата мис България има бизнес. Фондацията ще носи името на сестра й и ще има международен обхват. Събраните средства от нейната дейност ще бъдат предоставени на научните институти за борба със страшния синдром ХЕЛЛП.

Специалистът:

За цялата си кариера от 47 г. съм имал само 3 такива случая, споделя шефът на АГ болницата във Варна проф. д-р Иван Козовски. Бившият депутат от НДСВ обяснява, че синдромът се проявява само при бременни жени. Само едната от неговите 3 родилките е оживяла, защото го е получила след раждането. Според Козовски в болница "Св. Марина" са положили всички усилия и са използвали най-модерна техника, но е било невъзможно да се преборят с неизследвания докрай синдром.

Поморие - Варна, Петър Ангелов
В. „ШОУ” / БЛИЦ
 • Библиотеката ще изненада пътуващи с влак със стих на Фотев Библиотеката ще изненада пътуващи с влак със
 • Черно море - люлка на велики древни цивилизации Черно море - люлка на велики древни цивилизац
 • Започва ремонтът на надлеза при Ченгене скеле Започва ремонтът на надлеза при Ченгене скеле
 • Морски офицер твърди: „Антарктида е база на извънземните “ Морски офицер твърди: „Антарктида е база на и
 • Герджиков: Всеки един български гражданин има властта да избере кой да управлява страната ни Герджиков: Всеки един български гражданин има
 • Собственикът на "Каристо" заключил ученик в магазина си и го пребил за една "златна" ябълка Собственикът на "Каристо" заключил ученик в м
 • П.Кънев: Първите 600 х. лв. за здравния факултет са факт П.Кънев: Първите 600 х. лв. за здравния факул
 • Директна предавка: Китай строши рекорда на Зеления ад Директна предавка: Китай строши рекорда на Зе
 • Отварят 24 избирателни секции в затворите Отварят 24 избирателни секции в затворите
 • Бизнес лаборатория в Индустриалния парк Бизнес лаборатория в Индустриалния парк
 • Кейт пак облече тоалет на наш дизайнер Кейт пак облече тоалет на наш дизайнер
 • Паспортите в 4 цвята, защото... Паспортите в 4 цвята, защото...

Не пропускайте