Златни монети, с образите на византийски императори, откриха на Аква Калиде

akva-kalide-23-07-2

Златното съкровище в Аква Калиде е било открито в средата на проучванетo на топлите помещения и термите. Те са създадени през II век, като продължават да съществуват до XIII век. До този момент няма открито подобно съкровище. Монетите са от 22-каратово злато, като имат добри печати и изображения на императорите - Константин IV Погонат и Юстиниан II, като и двамата са много свързани с българската история. Kонстантин IV Погонат бяга от битката при Онгъла и се скрива в минералните бани. Тогава той успява тук да се излекува от подагра, а от там нататък се скючват мирните договори с България.

akva-kalide-23-07

Юстиниан II е много свързан с Аква Калиде, защото през 705 година хан Тервел му помага при въстанието в Константинопол, което е водено от славянина Тома и е било сред бедните хора там. През 708 година обаче Юстиниан II напада българската държава и именно тук е битката. Това съкровище съдържа монети от двата периода на неговото царуване. Първото, когато е още на престола и не му е отрязан носа, както и след второто, когато му е отрязан и той е в различна поза, т.е. той е прав и от далечно разстояния, а не бюст. Златното съкровище бележи битката през 708 година, която се е провела между Анхиало и Аква Калиде, най-вероятно до Атанасовското езеро, защото Поморийското езеро още не е съществувало през онзи период.

akva-kalide-23-07-1

Продължават и проучванията на римските терми, като за първи път археолозите попаднаха на находки от създаване им. "Откриват се много нови неща, като изключвам монетите, които вече са в огромно количество. Това са съдове от стъкло, украшения и много други. В източният вестибюл попаднахме на помещение, което е било свързано с присъствието на лекар, а той е бил още аптекар и зъболекар, защото отрихме много инструменти от кост и метал, лъжички за мерене на прахове, стъкленици, бръсначи и други", съобщи за BurgasNews Цоня Дражева, директор на Бургаски регионален музей.

akva-kalide-conq-drajeva

Пластът на отритията е опожарен, което означава, че е свързан с нападението на готите през 270 година. Вътре е открито погребение на хора, които вероятно са загинали след това, а не по време на самото нападение. "Много важно за нас е да възстановим банята, защото тук са идвали не само хора, които са принадлежали към средиземноморския или тракийския етнос, но и такива, които има северно-европейски черти. Това движение на народите е било съвсем нормално в рамките на Римската империя. Тогава са се преселвали хора от Северна Франция до тук, а от тук в Британия. Проучванията продължават в цялата източна част на банята. През август месец се надявам да има нови открития", завърши тя.

Снимки: BurgasNews


 • Започват "Бургаски изгреви 2015" Започват "Бургаски изгреви 2015"
 • Историята на шлейфа Историята на шлейфа
 • Ново доказателство за гроба на Иисус. Имало ли е Възкресение?! Ново доказателство за гроба на Иисус. Имало л
 • „Нефтохимик 2010” тръгна с победа „Нефтохимик 2010” тръгна с победа
 • Директна предавка: NASA показа автобъдещето на града - видео Директна предавка: NASA показа автобъдещето н
 • 20 април - ден на канабиса 20 април - ден на канабиса
 • Търсят кой ще дупчи за нефт и газ в "Силистар“ и „Терес“ Търсят кой ще дупчи за нефт и газ в "Силистар
 • Норвегия спира FM радиото Норвегия спира FM радиото
 • Искате на почивка? "Вашата ваканция" е в Бургас Искате на почивка? "Вашата ваканция" е в Бург
 • Пет причини да не носите бельо Пет причини да не носите бельо
 • Путин: Западът обича Русия, когато тя е слаба Путин: Западът обича Русия, когато тя е слаба
 • „Делфин” закри сезона с победа „Делфин” закри сезона с победа

Не пропускайте