Златни монети, с образите на византийски императори, откриха на Аква Калиде

akva-kalide-23-07-2

Златното съкровище в Аква Калиде е било открито в средата на проучванетo на топлите помещения и термите. Те са създадени през II век, като продължават да съществуват до XIII век. До този момент няма открито подобно съкровище. Монетите са от 22-каратово злато, като имат добри печати и изображения на императорите - Константин IV Погонат и Юстиниан II, като и двамата са много свързани с българската история. Kонстантин IV Погонат бяга от битката при Онгъла и се скрива в минералните бани. Тогава той успява тук да се излекува от подагра, а от там нататък се скючват мирните договори с България.

akva-kalide-23-07

Юстиниан II е много свързан с Аква Калиде, защото през 705 година хан Тервел му помага при въстанието в Константинопол, което е водено от славянина Тома и е било сред бедните хора там. През 708 година обаче Юстиниан II напада българската държава и именно тук е битката. Това съкровище съдържа монети от двата периода на неговото царуване. Първото, когато е още на престола и не му е отрязан носа, както и след второто, когато му е отрязан и той е в различна поза, т.е. той е прав и от далечно разстояния, а не бюст. Златното съкровище бележи битката през 708 година, която се е провела между Анхиало и Аква Калиде, най-вероятно до Атанасовското езеро, защото Поморийското езеро още не е съществувало през онзи период.

akva-kalide-23-07-1

Продължават и проучванията на римските терми, като за първи път археолозите попаднаха на находки от създаване им. "Откриват се много нови неща, като изключвам монетите, които вече са в огромно количество. Това са съдове от стъкло, украшения и много други. В източният вестибюл попаднахме на помещение, което е било свързано с присъствието на лекар, а той е бил още аптекар и зъболекар, защото отрихме много инструменти от кост и метал, лъжички за мерене на прахове, стъкленици, бръсначи и други", съобщи за BurgasNews Цоня Дражева, директор на Бургаски регионален музей.

akva-kalide-conq-drajeva

Пластът на отритията е опожарен, което означава, че е свързан с нападението на готите през 270 година. Вътре е открито погребение на хора, които вероятно са загинали след това, а не по време на самото нападение. "Много важно за нас е да възстановим банята, защото тук са идвали не само хора, които са принадлежали към средиземноморския или тракийския етнос, но и такива, които има северно-европейски черти. Това движение на народите е било съвсем нормално в рамките на Римската империя. Тогава са се преселвали хора от Северна Франция до тук, а от тук в Британия. Проучванията продължават в цялата източна част на банята. През август месец се надявам да има нови открития", завърши тя.

Снимки: BurgasNews


 • Официално се разрешава - смейте се днес! Официално се разрешава - смейте се днес!
 • Преглед на печата 01.04.2015г Преглед на печата 01.04.2015г
 • Без паника, проверяват сирените Без паника, проверяват сирените
 • Буканиери, флибустиери или просто…пирати Буканиери, флибустиери или просто…пирати
 • Мистификация или интервю с извънземен – кой да ни каже… Мистификация или интервю с извънземен – кой д
 • От днес в болница само срещу лична карта От днес в болница само срещу лична карта
 • Сигналът за куфара-ковчег подаден от Бургас Сигналът за куфара-ковчег подаден от Бургас
 • Четири фирми искат да строят пътя до Слънчев бряг Четири фирми искат да строят пътя до Слънчев
 • Мъж се хвърли от терасата на 11-я етаж Мъж се хвърли от терасата на 11-я етаж
 • Директна предавка: Детска игра за крадците -VW и Porsche /ВИДЕО/ Директна предавка: Детска игра за крадците -V
 • Осем арестувани за радикален ислям във Фейсбук Осем арестувани за радикален ислям във Фейсбу
 • Галена пробвала и с жена, не било за нея Галена пробвала и с жена, не било за нея

Не пропускайте