Започва възстановяване пристана на о-в Св. Анастасия

14-anastasiq-pristan

 

Предстои стартиране на строително–монтажните работи по възстановяване пристана на остров Света Анастасия. Истински морски десант бе осъществен тези дни на остров Света Анастасия. Едрогабаритни бойни кораби от Военноморската база в Атия бяха използвани да реализиран сложната операция по прехвърляне на тежките строителни машини и инертния материал на емблематичния за бургазлии остров.

14-anastasiq-pristan-1

Причината е продължаващата реконструкция на съществуващите там сгради, благоустрояването на района и ремонтът на пристана, които продължават с пълно темпо. Фирмите, ангажирани с извършване на строителните дейности на романтичното късче земя, се възползват от всеки хубав ден след обилните валежи през последните седмици.

14-anastasiq-visoka

В напреднала фаза е работата по реставрацията на всички сгради на острова. Вече са изпълнени грубите мазилки и всички фугировки по фасадите на църквата. Завършени са и вътрешните дървени тавани. В момента се полагат финишните слоеве необходими за художествената реставрация. Готови са още топлоизолациите и ламаринените обшивки по покрива й и се редят керемидите на църквата.
Усилено се работи по малката и голяма манастирска сграда.

14-anastasiq-1

Вътрешните инсталации са напълно готови, възстановени са покривите, както и значителна част от мазилките и обшивките по фасадите им. Положена е част от мрежата за алейно осветление и се работи по благоустрояване на района.

14-anastasiq-2

Реконструкцията на острова е по проект „Културно-историческото наследство на остров Света Анастасия и град Бургас – атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация”, BG161PO001/3.1-03/2010/008, финансиран по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.1-03/2010 „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции” по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г.

14-anastasiq

 • Определиха датите за финала в НБЛ-жени Определиха датите за финала в НБЛ-жени
 • Русия и САЩ ни казаха, че Плевнелиев и Байдън обсъдили Украйна Русия и САЩ ни казаха, че Плевнелиев и Байдън
 • Датски вестник: Расмусен тайно записал разговор с Путин Датски вестник: Расмусен тайно записал разгов
 • От скука американец пак влезе в затвора От скука американец пак влезе в затвора
 • Електронен и SMS достъп до избирателните списъци за членове на ЕП от България Електронен и SMS достъп до избирателните спис
 • Бургаско участие в кинофеста в Кан 2014 Бургаско участие в кинофеста в Кан 2014
 • Изнесоха плащеницата в храм "Св. Йоан Рилски" Изнесоха плащеницата в храм "Св. Йоан Рилски"
 • Прощалното писмо на Маркес Прощалното писмо на Маркес
 • "Меден рудник" с LED осветление за над 1 млн. евро "Меден рудник" с LED осветление за над 1 млн.
 • Дискутират ранното отпадане на ромите от училище Дискутират ранното отпадане на ромите от учил
 • Путин търси мъж на бившата си Путин търси мъж на бившата си
 • Бургаската Темида - свръхнатоварена Бургаската Темида - свръхнатоварена

Не пропускайте